Foto:Tanjug/Miriam Alster/Pool via AP

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je u njegovom obraćanju naciji danas da će njegova vlada odložiti drugo i treće čitanje zakona o pravosuđu za sledeću parlamentarnu sednicu i dodao da odlaganje dolazi iz želje da se postigne široki konsenzus.

Netanijahu je u vrlo kratkom obraćanju rekao da njegova vlada nikada neće prihvatiti građanski rat i da „smo suočeni s krizom koja predstavlja stvarnu pretnju nacionalnom jedinstvu Izraelaca“, prenosi BBC.

Njegovo obraćanje dolazi nakon jednodnevnih protesta i demonstracija širom zemlje, koji su usledili nakon planova njegove vlade da sprovede reformu pravosuđa.

Očekivalo se da će se Netanijahu ranije jutros obratiti naciji kako bi razgovarao o planovima svoje vlade za reformu pravosuđa.

Nakon noći protesta i poziva na generalni štrajk, koji je zaustavio letove sa aerodroma u Tel Avivu i doveo do toga da Mekdonalds zatvori svoje restorane, Netanijahu je pozvao demonstrante sa svih strana „da se ponašaju odgovorno i da se suzdrže od nasilja“.

Nešto ranije, ključna stranka u Netanijahovoj koaliciji, krajnje desna stranka Jevrejska moć, rekla je da se složila da podrži odlaganje zakona, ako bude podnesen na sledećoj sednici izraelskog parlamenta.

***

BONUS VIDEO: Protesti u Izraelu blokada auto puta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar