Sindikati u Izraelu su jutros u sklopu protesta protiv pravosudnih reformi izraelske vlade, zauzeli aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu. Zbog toga su do daljenjeg odloženi svi odlazni letovi iz Tel Aviva.

Čelnik izraelskog radničkog sindikata Histadrut Arnon Bar-David ranije je pozvao na generalni štrajk širom zemlje već od danas.

Sindikat radnika aerodroma prvi je krenuo u akciju. Radnicima je sindikalni vođa uputio telefonski poziv nakon kojeg su obustavljeni svi polasci. Čelnik sindikata radnika Pinčas Idan rekao je „naredio sam zaustavljanje poletanja“.

Izrael protest Foto:REUTERS/Ilan Rosenberg

Izraelsko medicinsko udruženje i Federacija lokalnih vlasti takođe su rekli da se pridružuju štrajku, javljaju izraelski mediji.

Ne zna se šta će biti s planiranim obraćanjem javnosti premijera Benjamina Netanjahua. Očekivalo se da će on govoriti o svojim osporavanim planovima za preuređenje izraelskog pravosudnog sistema, ali neki izraelski mediji javljaju kako je obraćanje zaustavljeno zbog žestokih protesta tokom noći.

Izrael protest Foto:Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Pojavile su se i nezvanične informacija kako bi moglo da dođe do zaokreta u kojem bi Netanjahu na određeni način zaustavio spornu reformu, ali zasad je sve na nivou spekulacija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Istovremeno, MekDonalds počinje da zatvara sve svoje radnje u Izraelu u podne po lokalnom vremenu, objavio je globalni lanac brze hrane u tvitu.

Navode da potez povlače u skladu s pozivima sindikata na generalni štajk.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar