Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahu Foto: Debbie Hill/Pool via REUTERS/File Photo

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i ministar unutrašnjih poslova Ben Gvir postigli su dogovor da reforma pravosuđa u Izraelu bude odložena do jula.

Istovremeno, njih dvojica su se složili da će, kao korak ka očuvanju mira u izraelskim gradovima, na sledećoj sednici Vlade biti odobreno osnivanje Nacionalne garde pod okriljem Ministarstva nacionalne bezbednosti.

Ben-Gvir je rekao: „Složio sam se da uklonim svoj veto na odlaganje zakona, u zamenu za obavezu premijera Benjamina Netanijahua da će zakon biti dostavljen Knesetu na odobrenje na sledećoj sednici, ako se ne postignu sporazumi tokom pauze.“

Najava dolazi u trenutku kada se desetine hiljada Izraelaca okupljaju iz cele zemlje kako bi demonstrirali protiv reformi pravosuđa i zahtevali od vlade da ne zamrzne zakon.

Premijer Netanijahu je navodno planirao da jutros održi javno obraćanje najavljujući zamrzavanje zakona o reformi pravosuđa nakon smene ministra odbrane i masovnih demonstracija koje su potom izbile širom zemlje u nedelju uveče.

Odlučio je ipak da odustane od davanja izjave nakon što je cionistička partija izdala saopštenje u kojem zahteva hitno usvajanje zakona kojim se menja Komisija za izbor sudija, piše Israel national news.

***

BONUS VIDEO: Protesti u Izraelu blokada auto-puta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar