Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Nova odluka o epidemiološkim merama u školama i sportu stupiće na snagu u ponoć sa 29. na 30. januara, objavio je u petak načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, koji se nada da neće biti protesta ugostitelja i vlasnika teretana čiji objekti i dalje ostaju zatvoreni.

U odnosu na prethodni period novina je povratak u škole učenika viših razreda osnovnih škola i sportske aktivnosti na otvorenom, u bazenima i balonima, ali nema popuštanja mera u ugostiteljstvu i fitnes centrima.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao kako se nada da, uprkos najavama, neće doći do protesta ugostitelja i vlasnika teretana, kao ni otvaranja njihovih objekata koje su najavili za 1. februar.

„Za ugostiteljsku delatnost niko u svetu nije pronašao recept. U zemljama Evropske unije ti su objekti zatvoreni još od oktobra”, rekao je Božinović.

Iako su trendovi dobri, poručio je, broj novozaraženih treba i dalje smanjivati vodeći računa o zdravlju i životima.

Vezano uz popuštanje mera, epidemiološka struka postavila je prioritete i traži oprez zbog opasnosti od novih varijanti virusa i komplikacije u dostupnosti vakcina.

“Epidemiolozi sugerišu da se mere popuštaju najpre u sportu i obrazovanju, zatim sledi privreda i ostale delatnosti”, rekao je Božinović.

Kako bi svi bili zadovoljni, o korigovanju aktuelnih mera razgovaraće se uoči 15. februara ako trendovi budu i dalje u silaznoj putanji i ne pojave se novi sojevi virusa.

Hrvatska je iskoristila skoro 80.000 doza vakcina, a do danas je primljeno 409 prijava sumnji na nuspojave Fajzerove vakcine i 11 sumnji na vakcinu Moderne.

Uglavnom su to lokalne reakcije, temperatura, bol na mestu vakcinacije i glavobolja.

Prva manja količina Fajzerove vakcine stigla je u ponedeljak, zbog čega je došlo do pomaka u revakcinaciji za sedam dana, ali će, kako je rečeno, svi dobiti drugu dozu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar