Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž nikada nije bio bliži izručenju Sjedinjenim Državama. Nalog za njegovo izručenje iz Velike Britanije potpisala je Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, što znači da bi ukoliko se odbije njegova žalba u američki zatvor mogao da bude deportovan za manje od 28 dana.

Britansko tužilaštvo je saopštilo da u ovom slučaju, sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje Asanža bilo represivno, nepravedno ili zloupotreba postupka.

Pročitajte još:

Žalba – jedini spas

Ipak, za Asanža još uvek postoji tračak nade. Naime, on ima pravo žalbe, koju je i najavio u roku od 14 dana. Ukoliko odluči da se žali, prva adresa kojoj mora da se obrati je Visoki sud u Londonu, a na kraju može tražiti i da svoj slučaj iznese pred Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva.

Ukoliko žalba bude odbijena, Asanž mora da bude izručen Americi u roku od 28 dana.

Postupak traje godinama

Naznaka da će sigurno biti izručen državi u kojoj se suočava sa 18 tačaka optužnice i mogućom zatvorska kazna od čak 175 godina zatvora, došla je pre nešto više od mesec dana 20. aprila. Tada je britanski sud zvanično odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Državama. Slučaj je zatim poslat dalje kod Patel, koja je danas donela konačnu odluku.

Prethodno, 14. marta najviši britanski sud odbio je Asanžu dozvolu da uloži žalbu na odluku o njegovom izručenju SAD.

Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Za šta je optužen?

SAD optužuju Asanža špijunažu i neovlašćeno objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša.

Naime, njegov Vikiliks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Avganistanu i Iraku.Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjima podataka prekršen zakon i ugroženi životi.

Sa druge stane, Asanž poriče da je počinio bilo kakvo krivično delo.

U londonskom zatvoru Belmaš se nalazi od 2019. godine. Uhapšen je nakon izbacivanja iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova kaucije.

U ambasadu je ušao 2012. godine kako bi izbegao izručenje Švedskoj u kojoj se suočavao sa optužbama za seksualne napade, koje je takođe poricao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su u međuvremenu odbačene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je takođe dodelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine, ekvadorski predsednik Lenin Moreno na Tviteru objavio da je Ekvador doneo ‘suverenu odluku da povuče azil’ i da je britanska policija uhapsila osnivača Vikiliksa.

Asanžov portret Vladislav Šćepanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ko je Asanž?

Za svoje pristalice, Džulijan Asanž je hrabri borac za istinu, a za one koji ga kritikuju, osoba gladna medijske pažnje, neko ko je ugrozio živote drugih objavljivanjem osetljivih i tajnih podataka.

Oni koji su radili sa Asanžom, opisuju ga kao intenzivnog, ambicioznog, inteligentnog čoveka, izuzetno veštog u „provaljivanju“ kompjuterskih šifri i kodova.

Formirao je Vikiliks, koji objavljuje poverljiva dokumenta i fotografije, a 2006. godine i četiri godine kasnije, našao se u žiži javnosti kada je objavio snimak američkih vojnika kako iz helikoptera pucaju i ubijaju civile u Iraku. Kasnije te godine uhapšen je u Velikoj Britaniji, kada je Švedska izdala međunarodnu poternicu zbog optužbe za seksualno zlostavljanje. Optužnica je odbačena ali je Amerika ostala pri tome da zahteva izručenje uzbunjivača kako bi mu se sudilo za špijunažu.

Upečatljiva je i njegova ljubavna priča, koja više podseća na radnju romana, nego na ono što se dešava u stvarnom svetu. Naime, Asanž i njegova supruga Stela Moris sa kojom ima dva sina, za koja niko godinama nije zna-ovenčali su se 23. marta u zatvoru Belmarš. Asanž je na venčanju nosio kilt koji je za njega dizajnirala poznata britanska kreatorka Vivijen Vestvud, koja važi za jednu od najvernijih Asanžovih pristalica.

Ovaj par je uspešno krio svoju vezu dugih šest godina, čak i tokom vremena koje je Asanž proveo krijući se u ambasadi Ekvadora u Londonu. Iako se verovalo da je Australijanac bio pod konstantnim nadzorom u ambasadi, Morisova, koja je tada bila njegov advokat, pre dve godine je otkrila da je par ipak uspeo da „ukrade neko vreme za sebe“.

Džulijan Asanž, Stela Moris
Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA, Gustavo Valiente / Parsons Media / Zuma Press / Profimedia

Javnost do nedavno nije ni znala da par ima dva sina – Gabrijela, koji sada ima četiri godine, i Maksa koji ima dve godine.

Asanž i advokatica južnoafričkog porekla, upoznali su se 2011. godine, kada je Moris radila u pravnom timu osnivača Vikiliksa. Vezu su započeli tri godine kasnije. Morisova nikada nije davala naznake da su njih dvoje zajedno, čak ni za vreme obe trudnoće koje je prikrivala. Par se u tajnosti verio 2017. godine, ali vezu su obelodanili tek početkom 2020. godine kada je Morisova rekla listu „Mejl on Sandej“ da je tajno ostala trudna sa Asanžom dva puta dok se on krio u ambasadi. Tada je rekla da je odlučila da otkrije njihovu vezu jer strahuje za Asanžov život, budući da se nalazi u zatvoru Belmarš gde je jedan zatvorenik već preminuo od posledica koronavirusa.

BONUS VIDEO: Protesti u Londonu zbog mogućnosti izručenja Asanža SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)