Stela Moris
Stela Moris i Džulijan Asanž Foto:EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Stela Moris, verenica Džulijana Asanža i njegova advokatica, rekla je juče na SOAS Univerzitetu u Londonu da je CIA imala plan da ubije njenog verenika i da ga Amerika progoni jer je razotkrio njihove ratne zločine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dogodio se nameran, ogranizovan rat informacijama oko Džulijana i Vikiliksa. Postoji izveštaj koji bi svi trebali da pročitate, 7.500 reči istraživanja tri novinara koji se bave američkom nacionalnom bezbednošću, koji je objavljen u septembru prošle godine. Izveštaj je otkrio plan za napad CIA na Vikiliks. Ovaj plan za napad je uključivao skice i opcije za pogubljenje Džulijana u Londonu. Kidnapovanje i njegovo ubistvo, ali i kampanje dezinformacija velikih razmera koja je izvedena“, rekla je ona.

Dodala je da je istraga je obuhvatila preko 30 zvaničnika, uključujući i ljude na visokim položajima CIA i Savetu za nacionalnu bezbednost, što kako je istakla,  potvrđuje da se o Džulijanovom ubistvu diskutovalo na najvišem nivou u Trampovoj administraciji u Beloj kući.

„Majk Pompeo je lično naredio plan da se ubije Džulijan, naša šestomesečna beba je takođe bila meta zbog njegove DNK. Sastanci Džulijana Asanža sa njegovim advokatima su špijunirani. Kada kažem špijunirani, ne mislim da je to slučajno. Bila je kamera u sobi, kao i mikrofoni. Audio snimci su fizički transportovani u SAD. Džulijanova cela zvanična korespondecija sa advokatima koju je imao od kada je došao u Veliku Britaniju, devet godina privilegovanih i zaštićenih informacija, ukradena je od Džulijana i poslata je SAD“, rekla je Stela Moris.

Navela je da ima toliko različitih aspekata u ovom slučaju.

„Ne samo to da je Džulijan krivično gonjen što je objavio dokaze o ratnim zločinima. Džulijan je u zatvoru jer Amerika zataškava svoje ratne zločine. Ona ne kažnjava svoje ratne zločince, a to ide sve do najviših nivoa vlade“, naglasila je.

Dodala je da je Džulijan otkrio rat u Iraku, rat u Avganistanu, mučenja, kao i saučesništvo evropskih zemalja u tim mučenjima.

Stela Moris
Stela Moris Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

„Ono što vidimo ovde je politički progon čoveka koji je objavio istinu i sudovi se koriste da progone novinara. On je novinar još od 2007. godine najmanje. Novinar je u zatvoru u Velikoj Britaniji nekoliko kilometara od mesta gde se mi sada nalazimo, zato što je objavio istinu i razotkrio supermoć koja je ubijala nedužne civile. O tome se ovde radi“, zaključila je ona.

BONUS VIDEO: Protesti u Londonu zbog mogućnosti izručenja Asanža SAD

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)