Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Verenica Džulijana Asanža, Stela Moris, otkrila je da je osnivač Vikiliksa doživeo moždani udar u zatvoru 27. oktobra.

Pročitajte još:

Asanžu je dijagnostikovan tranzitorni ishemijski napad posle jednog od pojavljivanja pred Višim sudom u oktobru, piše Dejli Mejl.

“Džulijanu je teško i plašim se da bi ovaj incident mogao da bude prethodnica većem napadu. To samo doprinosi našim strahovanjima da li će moći da preživi ovu dugu pravnu bitku koja i dalje traje” rekla je Moris koja sa Asanžom ima dvoje dece.

Moždani udar dogodio se u oktobru, mesecu u kome je Asanža saslušavao Visoki sud putem video linka iz zatvora u Belmarši.

Dodala je i da bi ovaj napad bude preteča većeg.

„To povećava naše strahove da neće preživeti ovu dugu pravnu bitku. Sve hitno treba da se reši. Pogledajte životinje zarobljene u kavezima u zoološkom vrtu. To im skraćuje život. To se dešava sa Džulijanom. Neprekidni sudski sporovi su psihički izuzetno stresni“, rekla je.

Ističe da Asanžu nedostaje svežeg vazduha, sunčeve svetlosti i adekvatne ishrane.

Rekla je i da je tog 27. oktobra bio isuviše bolestan da bi pratio saslušanje, ali da mu sudija nije dozvolio da saslušanje odloži.

„Mora da je bilo užasno saslušati žalbu Višeg suda u kojoj ne možete da učestvujete, a koja govori o vašem mentalnom zdravlju i riziku od samoubistva. Bio je u zaista užasnom stanju. Pogled mu je bio neusklađen, desni kapak nije hteo da se zatvori, gubio je pamćenje“, rekla je Moris.

Asanža je potom pregledao lekar, koji je otkrio potencijalno oštećenje nerava.

Podsetimo, osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu bliži se izručenju iz Velike Britanije u SAD, nakon što je američka vlada dobila slučaj o ekstradiciji u Londonu.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva je odobrio žalbu američke vlade zbog odbijanja da se izruči Asanž, otvarajući vrata za njegovo eventualno suđenje na američkom tlu pod optužbom za špijunažu.

U SAD-u ga traže zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata 2010. i 2011. godine.

Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

SAD optužuju Asanža za niz zločina u vezi sa njegovom komunikacijom sa uzbunjivačima, među kojima je najvažnija Čelsi Mening, koja je za Vikiliks nabavila poverlijve materijale o američkim ratovima u Iraku i Avganistanu. Preti mu do 175 godina zatvora ako bude osuđen.

Asanž je u pritvoru od aprila 2019. godine, kada je osuđen na 50 nedelja iza rešetaka. Britanske vlasti su ga izvukle iz ambasade Ekvadora nakon što mu je oduzeto državljanstvo.

Asanžove pristalice kažu da je proganjan zbog razotkrivanja zločina američke vlade i njenih saveznika i da zemlje koje ga gone efektivno obeshrabruju istraživačko novinarstvo na globanom nivou.

BONUS VIDEO: Protesti u Londonu zbog mogućnosti izručenja Asanža SAD

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar