Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Cene električne energije su se širom Evrope popele na alarmantne nivoe usled uspona troškova za kupovinu prirodnog gasa i obustavljanja njegovog fizičkog protoka ka Nemačkoj kroz gasovod „Jamal-Evropa“.

Pročitajte još:

Cena gasa je skočila nakon što je operator za transport gasa „Gaskejd“ saopštio da su počele rezerzne isporuke gasa preko gasovoda „Jamal-Evropa“ iz Nemačke u Poljsku nakon što je „Gasprom“ odbio da rezerviše za danas kapacitete za pumpanje gasa.

Cene gasa su značajno porasle prošlog četvrtka, sa minimalnih 1.450 dolara na iznad 1.700 dolara za hiljadu kubnih metara. Danas je već skočila prvi put u istoriji na više od 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, javlja agencija Tass.

Fjčersi gasa za januarsku isporuku na TTF tržištu u Holandiji skočili su na 2.004 dolara za 1.000 kubika, odnosno na 172,52 evra po MWh, prema podacima sa londonske ICE berze.

Takav skok mogao bi biti povezan sa izjavama čelnika nemačke Federalne mrežne agencije Johena Homana da odluka o sertifikaciji gasovoda „Severni tok 2“ verovatno neće biti doneta u prvoj polovini sledeće godine.

Cene na nacionalnim berzama energenata i evropskoj platformi EEX dostigle su rekordne nivoe. Troškovi za sutrašnju isporuku su prešli 400 evra za Francusku, Nemačku, Holandiju, Belgiju, Švajcarsku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Slovačku.

Što se tiče Bugarske i Grčke, cena je 342 evra i to je najniži nivo među tržištima. Cena za Srbiju je 396 evra, a za Rumuniju 395 evra po megavat-satu.

Zašto je cena skočila?

Primarni faktor u skoku cena struje je prirodni gas. Njemu se pripisuje 80 procenata povećanja, a ostatak porastu troškova na ime ispuštanja ugljen-dioksida, što ukazuje na važnost količina gasa u podzemnim skladištima u Evropi.

Ona nije dovoljno dopunjena tokom letnje sezone i iskorišćenost kapaciteta je 1. decembra bila 67,5 odsto. Sad je već ispod 60 procenata, do koliko se rezerve obično isprazne tek u januaru. Ukoliko zima bude neuobičajeno hladna, nivo bi do kritičnih nivoa mogao da padne u februaru ili martu.

BONUS VIDEO: Jeftina samo struja. Ostalo sve skuplje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (7)