Foto:profimedia

Dok zemlje EU muče muku sa manjkom gasa i visokim cenama, na istoku zbog toga najviše ispašta Moldavija. Jedna od najsiromašnijih država Evrope zbog visokih cena koje joj je „Gasprom“ ponudio odlučila je da, po prvi put, potraži gas na drugoj strani. Moldavce čeka neizvesna i teška zima, a „Gasprom“ preti da će potpuno zavrnuti slavine.

PROČITAJTE JOŠ:

Moldavija je kupila milion kubnih metara gasa od Poljskog PGNiG-a, ali strahuje da to ipak neće biti dovoljno. Do sada je 100 odsto gasa koji koristi Moldavija dolazilo iz Rusije. Ugovor između dve zemlje istekao je krajem septembra. „Gasprom“ je podigao cenu, a Moldavija je odbila da je plati.

U nedostatku novog sporazuma, ruski gigant je smanjio isporuke, što je navelo moldavske vlasti da proglase 30-dnevno vanredno stanje. „Gasprom“ je optužio Moldaviju da „izaziva krizu“ i zahteva otplatu duga od 709 miliona dolara koji Moldavija osporava.

Pregovori se nastavljaju. Moldavski zvaničnici kažu da bi želeli da potpišu novi ugovor sa „Gaspromom“, ali samo ako uslovi budu povoljni.

Foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia

„Ovo je najgore vreme za gasnu krizu. Cene su veće nego ikada. Vidimo tržište na globanom nivou. Ali imali smo podršku. Poslednjih godina Rumunija je izgradila novi gasovod ka Moldaviji koji nam daje sigurnost. Takođe, dobili smo savete od EU o tome kako diversifikovati snabdevanje gasom“, rekao je ministar spoljih poslova Niku Popesku.

Iako je nekada bila blizak saveznik Rusije, Moldavija sada više naginje ka Zapadu. Rukovodstvo ove zemlje sada je proevropsko i podržava bliže veze sa EU, zbog čega mnogi veruju da je gasna kriza zapravo način na koji Kremlj pokazuje svoje neodobravanje nove moldavske politike.

Nicu Popescu Foto:Pavlo_Bagmut / Avalon / Profimedia

„Ove godine smo imali parlamentarne izbore i proruska partija je izgubila. Sada imamo prozapadnu stranku na vlasti. Kremlj želi da kazni moldavski narod zato što je glasao protiv proruske partije. To je čista politika“, rekao je za BBC Sergiu Tofilat, bivši savetnik presednika Moldavije za energetiku.

Kako kaže, Vladimir Putin pokušava da zadrži bivše sovjetske zemlje u zoni uticaja Kremlja.

„Ne želimo da ostanemo na kolenima pred Moskvom. Moramo reći ‚ne‘ ruskoj uceni i sada imamo priliku da se oslobodimo ruskog uticaja u Moldaviji“, ističe.

Kremlj poriče da koristi energiju kao oružje. Predsednik Vladimir Putin nedavno je odbacio tu sugestiju kao „potpunu besmislicu i politički motivisano brbljanje“.

Vladimir Putin Foto:Yevgeny Paulin / TASS / Profimedia

Za Moldaviju međutim, smanjenje ruskog uticaja neće biti lako. U energetskom smislu, Moldavija je blisko povezana sa Moskvom. Ne samo da je zemlja 100 odsto zavisna o ruski gas, već je njena gasna kompanija „Moldovagas“ u većinskom vlasništvu „Gasproma“. Više od 80 odsto električne energije koja se koristi u Moldaviji dolazi iz elektrane u vlasništvu Rusije u Transnistriji (Pridnjestrovlje), separtističkom regionu Moldavije koji ekonomski, vojno i politički podržava Moskva.

Ako razmišljate o pregovorima o gasu kao igri pokera, onda Rusija ima veoma jaku ruku. Ali Transnistrija bi mogla da se pokaže kao slaba tačka za Moskvu, piše BBC.

„‘Gaspromu‘ je potreban ugovor sa Moldavijom kako bi mogao da snabdeva gasom i sporni region. ‚Gasprom‘ je javno preduzeće sa akcijama koje se kotiraju na berzi. Ne može sebi da dozvoli da potpiše ugovor sa snabdevačem iz Pridnjestrovlja koji nije zvanično priznat“, dodao je.

U gradu Balti, moldavski vozači osećaju posledice manjka goriva. Na pumpama su dugi redovi. Desetine nezadovoljnih vozača čeka da napune rezervoare u svojim vozilima.

Foto:Peter Kovalev / TASS / Profimedia

„U ovoj smo situaciji jer gledamo ka Evropi. Da smo sa Rusijom, sve bi bilo drugačije“, kaže taksista Valera.

„Problem je, što naši lideri žele sada da budu prijatelji sa Evropom i Amerikom. Za jeftin gas treba da se ide u Moskvu da se dogovore. Moramo da se poklonimo Rusiji“, kaže drugi vozač Jura.

Za vladu koja sada prati proevropski kurs postoji opasnost – da li bi produžena nestašica gasa i veći računi za struju mogli da navedu Moldavce da se pitaju u kom pravcu ide njihova država.

BONUS VIDEO: Eksplozija gasa u Šen Jangu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare