Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Predsednik izraelskog parlamenta Kneseta Jariv Levin najavio je danas da će se o poverenju novoj Vladi Izraela glasati naredne nedelje, ali nije rekao tačno kada.

Izglasavanjem poverenja novoj vladi okončaće se dugogodišnja vladavima premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Netanjahuu preostaje još malo vremena da navede pristalice krhke koalicije koja mu se protivi, a sastoji se od osam partija i ima minimalnu većinu sa 61 od ukupno 120 poslanika u Knesetu, parlamentu, da glasaju protiv nje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Netanjahuove pristalice pokrenule su žestoku kampanju protiv njegovih protivnika, pretile im smrću i protestovale ispred njihovih domova zbog čega je Kneset odlučio da im pojača bezbednost.

Takozvana koalicija promene se održala, kako se čini, uprkos tim napadima i ideološkim razlikama.

Bivši Netanjahuov saveznik ultranacionalista Naftali Benet biće premijer prve dve godine, a onda će ga zameniti Jair Lapid, vođa partije centra, koji je bio mandatar za sastav nove vlade.

„Ova vlada se formira jer je to većina“, rekao je danas Lapid tvrdeći da će služiti svim Izraelcima i da će biti zasnovana na „poverenju, dostojanstvu i dobroj volji“.

„Ovih protekli dani su pokazali koliko nam je ptorebna promena. Ako rukovodstvo pribegava nasilju i huškanju protiv članova Kneseta, protiv njihove dece, protiv same suštine demokratskog procesa onda nam je potrebna promena“, rekao je Lapid.

U Izraelu su za manje od dve godine održane četiri runde parlamentarnih izbora, ali jasnog pobednika nije bilo. Svaki put su glasači bili duboko podeljeni u odnosu na pitanje da li bi Netanjahu trebalo da ostane na funkciji dok mu se sudi za korupciju.

Prošle godine je formirana vanredna vlada da se bavi pademijom korona virusa ali se zbog političkog neslaganja raspala u decembru.

Netanjahu je potom pokušao ali nije uspeo da obrazuje vladu posle izbora u martu i tada je mandat dat Lapidu.

Ta politička tranzicija, koje još uvek može biti ometena, usledila je posle čitavih nedelja pojačane napetosti i sukoba između palestinskih demonstranata i izraelske policije u Jerusalimu koji su podstakli talas etničkog nasilja u izraelskim gradovima gde živi mešano arapsko jevrejsko stanovništvo i izazvali jedanaestodnevni rat između izraelske vojske i islasmkog ekstremitičkog Hamasa, vladajućeg u Gazi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar