Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/ YEVGEN HONCHARENKO/EPA-EFE, Shutterstock

Iako još uvek nije poznata tačna lokacija Putinovog nuklearnog voza, snimci koji su juče zabeleženi ukazuju na to da se on kreće sa teritorije središnje Rusije ka Belgorodu, gradu na samoj granici sa Ukrajinom. Voz prevozi opremu za nuklearno oružje i izazvao je paniku u čitavoj Ukrajini, najviše u glavnom gradu Kijevu - gde su stanovnici dobili upute za ponašanje u slučaju nuklearnog napada.

Snimak ruskog voza koji prevozi opremu za nuklearno oružje u trenucima dok Rusija gubi kontrolu nad anektiranim regijama na istoku zemlje izazvala je paniku širom Evrope.

Voz je snimljen negde u središnjoj Rusiji, odakle je navodno krenuo prema Ukrajini. Snimljena oprema pripada odeljenju ruskog ministarstva odbrane koje se bavi skladištenjem, održavanjem, transportom i osiguranjem nuklearnog oružanja, objasnio je vojni ekspert Konrad Muzika.

Foto: GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/
YEVGEN HONCHARENKO/EPA-EFE, Shutterstock

On je objasnio i zašto je Putin sada potegao ovakav potez.

„Prvi razlog je što Putin želi pokazati Zapadu da je situacija u Ukrajini definitivno eskalirala. Druga dva razloga su ipak puno realnija. Jesen je uobičajeno vreme za vežbe Strateških raketnih snaga ruskih jedinica tako da verovatno opremu prebacuju na mesto treninga. Ne treba ni zanemariti vojnu vježbu ‘Grom‘, koja se odvija u oktobru, a ‘nuklearni voz‘ je samo deo tih vežbi“, objasnio je Muzika.

Međunarodni analitičari, međutim, sugerišu da je verovatnije da će ruski predsednik Vladimir Putin spremnost na posezanje za nuklearnim oružjem pokazati na Crnom moru. Viši obrambeni izvor tvrdi da svako korišćenje nuklearnog oružja predstavlja velik rizik jer nešto uvek može poći po zlu.

„Može doći do greške prilikom ispaljivanja i nuklearna bojeva glava može pogoditi ruski grad blizu ukrajinsko-ruske granice poput Belgoroda. (Putin) bi tada morao podići intenzitet sukoba“, rekao je izvor za medije.

Foto: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN/EPA-EFE, Alexander Reka/Rogulin Dmitry/ TASS / Profimedia, Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Upozorenje Ukrajinaca

U jeku glasina o nuklearnom napadu, ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost objavio je upute za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada. Reč je o centru koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacijske politike Ukrajine usmeren na komunikaciju kojoj je cilj suprotstavljanje pretnjama, naročitp onima koje dolaze iz Rusije.

„Rusija trpi poraze na bojnom polju, pa njeno vođstvo pribegava ucenama na svoj uobičajeni način. Ovaj put – nuklearno. Nuklearni napad na Ukrajinu smatra se malo verovatnim, a glavna svrha ovih pretnji je preplašiti Ukrajince i svet i prisiliti nas na ustupke, a naše partnere da oslabe podršku Ukrajini. Međutim, ovo zastrašivanje neće imati posledice koje Rusija očekuje“, poručili su, dodavši da Ukrajinci moraju imati akcijski plan u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija: upotrebe nuklearnog oružja, „prljave bombe“ ili u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani.

Foto:Profimedia.rs

Centar je naveo kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada. Za bebe do jednog meseca preporučuje se doza od 16 mg, za decu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Isto tako navode da je u slučaju tzv. prljavih bombi (oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima) zabranjeno uzimanje jodnih napitaka jer on može uzrokovati nepopravljivu štetu organizmu.

„U slučaju da vas je nuklearna eksplozija zatekla u vašem domu zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grejanje. Ako je moguće, premestite se u sobu bez prozora“, piše u preporukama. Takođe se naglašava: „Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Preporučuje se da se građani ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savetuju drugačije.

U slučaju da ste napolju tokom nuklearne eksplozije Centar savetuje građanima da ovako postupe: „Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primetiti blesak na nebu i savetuje se da nipošto ne gledaju u tom smeru jer to može uzrokovati opekotine rožnice, slepilo i opekotine oka. Zaustavite automobil na sigurnom mestu pored puta, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak zraka. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama jer je to zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu.“

BONUS VIDEO Putin zapretio Zapadu

Komentari

Svi komentari (0)