Masovno testiranje u Vuhanu
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:Tanjug/Chinatopix via AP

Laboratorije u kineskom gradu Vuhanu dramatično su povećale nabavku opreme za PCR testove u drugoj polovini 2019. godine, što ukazuje na to da se korona Kinom širila pre nego što je vlada prijavila prvi slučaj SZO u decembru 2019. godine, pokazala je nova studija iz Australije.

Pročitajte još:

Podaci koji su prikupljena otkrili su da je kineska vlada potrošila skoro dvostruko više nova na PCR testove, koji se koriste za otkrivanje virusa, u 2019. u odnosu na prethodnu godinu. Odnosno za opremu je 2018. potrošila više od četiri milona evra, 2018. godine, a 2019. godine skoro 80 miliona evra, piše Independent.

„Nabavke su drastično povećale četiri institucije: Bolnica narodnooslobodilačke vojske, Institut za virusologiju Vuhan, Univerzitet za nauku i tehnologiju u Vuhanu i centar za kontrolu i prevenciju okruga provincije Hubei .

Robert Poter, koji je vodio istraživanje rekao je da bi neki podaci o nabavkama mogli ta se tumače kao benigni.

Foto: EPA-EFE/SHI ZHI

„Ali svakao, sve to osporava priču da se virus pojavio u decembru. Takođe, pokazuje da postoji značajna količina nabavki vršenih na nivou vlade, Centra za kontrolu bolesti i osetljivih laboratorija koje se nalaze u provinciji Hubei“, rekao je.

Studiju je osporilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Pojava virusa jeste ozbiljno naučno pitanje kojim bi trebalo da se bave naučnici“, rekao je portparol ministrastva.

Drugi medicinski stručnjaci takođe su sa oprezom pristupili zaključku istraživanja. Dr Ameš Adalja, naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins, rekao je da ne zna konkretan razlog povećanja kupovine u provinciji Hubei u to vreme, ali da povećanje kupovine PCR opreme nije iznenađujuće jer se oni kostite za otkrivanje patogena, biološkog agensa koji uzrokuje oboljevanje i kada ne vlada pandemija.

BONUS VIDEO: Slaba informisanost i neznanje je osnovni problem vakcinacije u BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)