Wei Jingsheng Foto:ALEX WONG / Getty images / Profimedia

U Vuhanu se dva meseca pre nego što se svetska javnost saznala za koronavirus održao međunarodni vojni turnir. Kineski uzbunjivač Vei Jingšeng tvrdi se korona pojavila mesecima pre njegovog održavanja, te da je ovaj turnir organizovan kako bi se ubrzalo njegovo širenje na ljudsku populaciju.

Pročitajte još:

Ovaj uzbunjivač, nekadašnji član Komunističke partije Kine, rekao je da su Svetske vojne igre u oktobru 2019. bile događaj koji je podstakao širenje koronavirusa. Međunarodni turnir za vojne sportiste održan je u Vuhanu, pokrajini iz koje potiče pandemija, dva meseca pre nego što je Kina obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju o prvim slučajevima.

Vei je tvrdio da nije slučajno da su se neki od 9.000 međunarodnih sportista koji su bili na događaju navodno razboleli od misteriozne bolesti.

„Kineska vlada je iskoristila ovu priliku za širenje virusa tokom Vojnih igara, jer su na njima učestvovali mnogi stranci“, rekao je on za novi dokumentarni film Skaj Njuza “Šta se zaista dogodilo u Vuhanu”.

Uzbunjivač je tvrdio da je čuo da kineska vlada izvodi „neobičnu vežbu“ tokom igara.

“Znao sam da postoji mogućnost da kineska vlada koristi neko čudno oružje, uključujući biološko oružje, jer sam znao da rade takve eksperimente“, rekao je on. Njegove tvrdnje podržao je bivši glavni savetnik za Kinu američkog Stejt departmenta Majls Ju.

Wei Jingsheng Foto:ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Rekao je da su francuski, nemački i američki sportisti među onima koji su se razboleli na turniru sa simptomima nalik onim koje imaju zaraženi koronavirusom, ali nikada nisu testirani na virus.

“Vidimo neke naznake u našim podacima … da je Covid cirkulirao u Sjedinjenim Državama već početkom decembra, verovatno i prije toga“, rekao je bivši istražitelj američkog Stejt departmenta Dejvid Ašer.

Vei takođe tvrdi da je zabrinutost zbog situacije izneo Trampovoj administraciji u novembru 2019. godina, ali da niko nije reagovao. Dugogodišnji zagovornik demokratije, koji je odslužio zatvorsku kaznu zbog ‘kontrarevolucionarnih aktivnosti’, rekao je da se odlučio na taj korak kada je šaputanje o ‘novom virusu SARS-a’ počelo da kruži kineskim društvenim mrežama.

„Osećao sam da nisu zabrinuti kao ja, pa sam se potrudio da im dam više detalja i informacija“, rekao je on.

„Možda ne veruju da bi vlada neke zemlje učinila tako nešto, prikrila virus, pa sam se stalno ponavljao u nastojanju da ih ubedim“, dodao je.

Wei Jingsheng Foto:EPA/MICHAEL REYNOLDS

Autoritativni režim Si Đinpinga očajnički je pokušao da isključi uzbunjivače i da ućutka svaku raspravu o virusu u ranim fazama izbijanja epidemije u Vuhanu, čak i kada je ogroman broj leševa počeo da preplavljuje gradske bolnice. Bilo kakvo spominjanje na društvenim medijima o novom virusu SARS-a ili „epidemiji“ bilo je cenzurisano, ali hrabro medicinsko osoblje je pokušalo da progovori i upozori svet da je pritvoreno i primorano da potpiše lažna priznanja koja izazivaju paniku.

Vei je godinama ranije bio u egzilu u SAD-u, rekao je da je svestan šta se dešava preko insajdera Komunističke partije iz Pekinga koji su podelili svoje strahove o situaciji i opisali zataškavanje centralne vlade. Ali, uprkos predstojećoj zdravstvenoj krizi koja je poharala Sjedinjene Države i ostatak sveta, kako on kaže, njegova poruka nije shvaćena ozbiljno.

Kineski disident nije otkrio sa kojim političkim liderima je razgovarao, ali je insistirao da su to visoki vladini zvaničnici i da su bili bliski tadašnjem predsedniku Donaldu Trampu.

Donald Trump Donad Tramp
Donad Tramp Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Nisam siguran da li bi taj političar želeo da ga pominjem. Ali želim da kažem da je on visoko pozicionirani političar, dovoljno bitan da može da dođe do predsednika Sjedinjenih Država”, rekao je.

Dok su slučajevi koronavirusa i dalje harali Kinom, autoritarna država je epidemiju skrivala od SZO do 31. decembra, kada više nije bilo moguće obuzdati saznanja o njenom postojanju. Ali čak i tada, Peking je poricao da se virus može prenosi sa osobe na osobu sve dok u januaru sve nije izbilo na površinu.

SZO je 30. januara 2020. označila misterioznu epidemiju kao hitan slučaj za javno zdravlje od međunarodne zabrinutosti, pošto su ranije istog meseca zaraze počele da zahvataju druge zemlje, uključujući i SAD.

Od tada pa do danas od korone je umrlo više od četiri milona ljudi, a zarazilo se 230 miliona.

BONUS VIDEO: Vladimir Terzin: Još nije potvrđeno da korona ide sa čoveka na životinje i obrnuto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram