Foto: TANJUG/Greater Manchester Police via AP

Francuske vlasti propustile su priliku da vrate otetog Aleksa Batija u Veliku Britaniju kada je prošlog meseca pokušao da se upiše u školu na jugozapadu Francuske. Mladić je odveden u Žandarmeriju u Kilanu, najbližem gradu u kojem je živeo sa svojim dedom. Međutim, taj "propust" između francuskih i britanskih vlasti kriv je za neuspeh u identifikaciji tinejdžera. Kako se ispostavilo, Aleks je poslednjih šest godina proveo živeći u "nomadskoj duhovnoj zajednici" sa svojom majkom, rekao vozaču koji ga je zatekao kako hoda pored seoskog puta.

Kako piše Dejli mejl, La Depeš je saopštio sledeće: „Prema našim izvorima, mladić od 17 godina trebalo je da bude predmet istrage u novembru“.

Aleks Bati je želeo da se upiše u školu, ali pošto nije imao lične dokumente kod sebe, mladi Englez je poveren policiji. Francuska policija je očigledno pokušala da kontaktira britanske vlasti. Saradnja bi omogućila da se uspostavi veza između prisustva Aleksa Batija u Kvilanu i policije Mančestera.

Juče su francuske vlasti pokušale da umanje značaj greške koja je mogla da tinejdžera vrati njegovoj baki Suzan Karuanu.

Foto: Chris Neill / MirrorPix / Profimedia

Istražni sudija Antoan Leroj kazao je da je potrebno istražiti da li su žandarmi mogli da budu obavešteni o situaciji u kojoj se našao Aleks Bati.

Putujući noću, Aleks je proveo četiri dana pešačeći skoro 50 kilometara po blatnjavom, kišnom, planinskom terenu u potrazi za slobodom, što pokazuje koliko je Aleks bio očajan da se vrati „normalnom“ načinu životu u Britaniji.

Aleks, iz Oldama, u Mančesteru, imao je samo 11 godina kada je 2017. godine, nestao na odmoru u Španiju sa svojom majkom Melani, koja je tada imala 37 godina, i dedom Dejvidom, koji je tada imao 58 godina.

Foto: Ed JONES / AFP / Profimedia

Njegova baka i zakonski staratelj Suzan Karuana izjavila je tada da veruje da su ga njena ćerka i bivši muž Dejvid odveli u inostranstvo da bi živeo „alternativnim načinom života“.

U sredu je Aleksa pokupio francuski student, koji je u ranim jutarnjim satima obavljao svoj posao dostave u podnožju francuskih Pirineja.

Smrznut i mokar, sa samo 100 evra u džepu, Aleks je tvrdio da je poslednjih šest godina proveo sa grupom Nju Ejdž.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare rečeno je da je Aleks rekao policajcima da je nakon šest godina putovanja iz Maroka u Španiju, a zatim u Francusku, njegova majka najavila da je ona planira da odu u Finsku, što ga je navelo na bekstvo.

Foto: Johan DEMARLE DAVIGNY / AFP / Profimedia

Francuska policija je takođe saopštila da im je Aleks rekao da je njegov deda umro pre šest meseci.

Pojavila se još jedna verzija događaja iz Aleksovog života tokom perioda kada je bio odsutan. Daleko od života na putu, smatra se da je porodica živela na izolovanoj, seoskoj farmi u Pirinejima.

Gradonačelnik Roland Alibert (73) rekao je da je viđao Aleksa i da je on divan mladić, uvek pristojan i fin. Nije govorio francuski, a znali su ga kao Zeka, a njegovog dedu kao Pitera. Isto je rekla i konobarica Veronika, koja je potvrdila da je poznavala mladića ali kao Zeka.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP / Profimedia

Daleko od gradskog stila života u Parizu i Tuluzu, udaljene doline Pirineja su prošarane „alternativnim“ zajednicama. Zanatlije i poljoprivrednici napuštaju svoja planinska imanja rano u subotu i nedelju da bi prodali svoju robu na pijacama.

Aleks nije rekao da li je svojoj majki rekao da odlazi.

O njemu trenutno brinu francuske socijalne službe, dok policija naporno radi na njegovom povratku kući.

Policijski izvori rekli su da je proces zahteva za pasoš za Aleksa „ubrzan“, ali da se njegov povratak u Veliku Britaniju ne očekuje pre sledećeg vikenda.

Aleksova baba Suzan rekla je kako je Melani za nekoliko godina od studenta prava postala „haotični“ boem. Svoju ćerku je opisala kao buntovnu tinejdžerku. Melani je počela da putuje u inostranstvo sa svojim sinom. Nije verovala u školu ili obrazovanje,a 2014. odvela je tada osmogodišnjeg Aleksa da živi u komuni u Maroku, gde im se ubrzo pridružio i Dejvid.

Suzan je sudovima podnela zahtev za starateljstvo nad Aleksom, koje joj je i dodeljeno 2016. godine, ali je Melani odbila da prisustvuje sudskom ročištu.

U oktobru 2017, Melani je pitala da li može da odvede Aleksa na odmor što je Suzan dopustila.

Pročitajte još...

„Tokom odmora, Aleks me je nazvao i rekao da je na plaži, ali u pozadini sam čula Melani kako viče: ‘Isključi telefon. Nema više kontakata. Srce mi je lupalo. Bila sam izbezumljena'“.

Melani je zatim poslala video poruku u kojoj je rekla da se Aleks neće vraćati u Veliku Britaniju.

Nakon što je pronađen, Aleks je poslao poruku svojoj baki na Fejsbuku, rekavši: „Zdravo bako, ja sam, Aleks, u Francuskoj sam. Zaista se nadam da ćeš dobiti ovu poruku, volim te. Želim da dođem kući“. Policajci trenutno traže Aleksovu majku i dedu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar