Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

Ukrajinske snage nastavljaju sa kontraofanzivnim operacijama u istočnoj Ukrajini, sve više pritiskajući ruske položaje i logističke linije u istočnom Harkovu, severnom Lugansku i istočnom Donjeckom području.

Ruski izvori izvestili su da ukrajinske snage nastavljaju kopnene operacije jugozapadno od Izjuma, u blizini Limana i na istočnoj obali reke Oskil, navodno prisiljavajući ruske snage da se povuku iz nekih područja u istočnoj Ukrajini i ojačaju druga.

Ruske snage u istočnoj Ukrajini verovatno će se boriti da održe svoje obrambene linije ako ukrajinske snage nastave da se probijaju dalje na istok.

Kadirov poziva na samomobilizaciju

Čečenski zvaničnik Ramzan Kadirov pozvao je sve federalne subjekte da pokrenu „samomobilizaciju“ i ne čekaju da Kremlj proglasi vanredno stanje. Kadirov je tvrdio da svaki federalni subjekat mora dokazati svoju spremnost da pomogne Rusiji regrutovanjem najmanje 1000 vojnika, umesto držanjem govora i sprovođenjem nepotrebnih javnih događaja.

Ruska propagandistkinja Margarita Simonjan ponovila je potrebu da se Rusi dobrovoljno pridruže ratnim naporima, a nekoliko lojalnih ruskih guvernera javno je podržalo Kadirovljev govor. Šef okupiranog Krima Sergej Aksjonov, kojeg je imenovala Rusija, najavio je formiranje dva dobrovoljačka bataljona na poluostrvuv kao podršku pozivima Kadirova, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ;

Kampanja regrutacije

Poraz oko Harkovske oblasti podstakao je Kremlj da objavi kampanju regrutacije za celu Rusiju. Zvaničnici Kremlja i državni mediji ranije nisu upućivali pozive za regrutaciju širom zemlje, nego su umesto toga zadužili lokalne zvaničnike i medije.

Kremlj je gotovo sigurno iscrpeo veliki deo snaga koje su izvorno stacionirane u ruskim bazama u bivšim sovjetskim državama otkako je ruska invazija punog opsega na Ukrajinu započela u februaru, verovatno slabeći ruski uticaj u tim državama.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar