Pucnjava u Oslu Foto:Tanjug/Javad Parsa/NTB Scanpix via AP

U Norveškoj je proglašen najviši nivo opasnosti od terorizma nakon što su dve osobe ubijene noćas u masovnoj pucnjavi u centru glavnog grada, u noćnom klubu i obližnjim ulicama. Dve osobe su ubijene, a više od 20 je ranjeno na više lokacija.

Norveška služba bezbednosti PST veruje da je osumnjičeni za pucnjavu radikalizovani islamista sa istorijom mentalnih bolesti i nasilnog ponašanja.

Osumnjičeni muškarac uhapšen je na licu mesta i optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i terorizma.

Iz PST je danas saopšteno da je 42-godišnji norveški državljanin, poreklom iranski Kurd, koji je u Norvešku stigao kao dete, poznat bezbednosnim službama od 2015. godine, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Iz norveške službe bezbednosti je potvrđeno da je osumnjičeni, koji je imao „dugu istoriju nasilja i pretnji“, bio na radaru PST zbog „radikaliizovanog ponašanja i članstva u islamističkoj ekstremističkoj mreži“.

Podsetimo, policija je jutros u 01.19 sati dobila više dojava o pucnjavi u centru glavnog grada Norveške, u noćnom klubu i obližnjim ulicama, a po dolasku na lice mesta napadač je brzo savladan i uhapšen.

„London pab“ je popularan gej bar i noćni klub u centru Osla, u kome je za danas bila planirana Parada ponosa, ali je događaj u norveškoj prestonici otkazan.

Dve osobe su ubijene, a više od 20 je ranjeno na više lokacija – u klubu „London pab“, u još jednom klubu u njegovoj blizini, kao i u okolnim uličicama.

BONUS VIDEO: Pucanje u gej baru u Oslu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare