Foto:EPA-EFE/Peter Foley

Radovi na postavljanju velike poljske bolnice u Central parku u Njujorku, gde već postoji oko 50.000 kreveta, počeli su danas, a očekuje se da će već u utorak biti spermna da primi nove pacijente obolele od koronavirusa, a kojih u Velikoj jabuci ima 33.776.

Na istočnoj strani parka okrentuoj ka bolnici Maunt Sinaj nalaziće se 14 šatora sa 68 kreveta, biće tu i intenzivna nega sa respiratorima. O pacijentima će se briunti tim lekara i sestara koji je pomagao zaraženima od ebole u Zapadnoj Africi, ali izbeglicama iz Sirije u Iraku, pogođenima u zemljotresu u Ekvadoru, prenosi NJujork post.

Kooridnator zdravstveni hradnika Eliot Tenpeni rekao je da očekuje da će bolnica moći da počne da radi za 48 sati.

Foto:EPA-EFE/PETER FOLEY

SAD, koje imaju 320 miliona stanovnika danas imaju 142. 106 obolelih, a umrlo je 2,479 ljudi. Najviše pozitvnih na koronavirus u SAD ima u državi NJujork, i taj broj je danas prešao 50.000.

Pročitaj i:

U ponedeljak će u grad dopoloviti i vojni brod bolnica koja ima 1.000 kreveta i nekoliko operacionih sala.

Osim toga što su čelnici grada procenili da će im uskoro biti potrebno 140. 000 kreveta, gradu nedostaje i zaština oprema, i respiratori i medicinsko osoblje, deo problema je rešavan i tako što je sestrama ponuđeno 100 dolara na sat i one u taj grad, u kome živi 8. 7 miliona stanovnika dolaze iz svih delova države, Delta ailines ih, kako je kompanija obavestila Tanjug, prevozi besplatno.

Gradonačelnik Bil de Blasio najavio je da će 5. april biti Dan D za Njujork.