Ike Ekveremadu sa suprugom Foto: Facebook/Ike Ekweremadu

Nigerijski senator i njegova supruga optuženi su za su planirali da otmu dete beskućnika i odvedu ga u Veliku Britaniju u kako bi mu uzeli organe i njegov bubreg presadili svoj ćerki.

Ike Ekveremadu, političar iz Narodne demokratske stranke, koji je ranije obajvljao funkciju zamenika predsednika nacionalnog senata, i Bitrik Ekveremadu optuženi su za pokušaj trgovine organima 15-godišnjaka iz Lagosa i njegovo krijumčarenje u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pročitajte još:

Par koji ima četvoro dece nameravao je da presadi dečakove organe svojoj kćeri koja pati od bubrežne insuficijencije.

Uhapšeni su pre dva dana dok su pokušavali da ukrcaju na let za Tursku iz Londona, gde su proveli prethodne dve nedelje zbog diplomatskih obaveza.

Ekveremadu (60) je u trenutku hapšenja kod sebe imao više od 20.000 evra. Nakon hapšenja je negirao optužbe o trgovini ljudima ili organima.

„Rekao je da nije organizovao prevoz za bilo koga s namerom da ga iskoristi“, rekli su iz policije za Dejli Mejl.

Njegova supruga na sličan je način dematovala optužbe. Ipak, oni su zadržani u pritvoru i biće izvedeni pred sud sledećeg meseca. Dečaka su preuzele nadležne institucije i on će biti transportovan u Nigeriju.

Javnost je i ovom slučaju šokiralo i to što je Ekveremadu bio na poziciji senatora u parlamentu sa sedištem u Abuji od 2003. kad je ušao u politiku nakon dugogodišnje advokatske karijere.

Njegova pet godina mlađa supruga je takođe akademska građanka i lekar, a važi i za jednu od uglednijih osoba u Nigeriji.

Ropstvo česta pojava u Nigeriji

Inače, ovakvo iskorićavanje loših životnih situacija siromašnih od strane bogatih, pa i u najgorem slučaju njihovo podvođenje u ropstvo, je često u Nigeriji. To je potvrdio i Femi Fani-Kajod bivši ministar nigerijske vlade koji je 2017. tvrdio je da su migrantima iz njegove zemlje vađeni organi nakon što su prodani u ropstvo.

Rekao je i da je 75 odsto robova kojima su izvađeni organi u severnoj Africi iz njegove zemlje.

Advokat sa univerziteta Kembridž dodao je da žrtve često završe s unakaženim telima ili u opekotinama.

„Žive ih peku! To je ono što Libijci rade podsaharskim Afrikancima koji samo žele da stignu do Evrope. Prodaju ih u ropstvo, ubijaju, sakate, muče ili tjraju da rade do smrti“, rekao je avokat.

BONUS VIDEO: Radnici Linglonga u dužničkom ropstvu Ako se vrate, nemaju od čega da prežive

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram