Foto: James Wooldridge / Newscom / Profimedia

Kevin Striklend, Afroamerikanac iz američke savezne države Misuri oslobođen je optužbi za trostruko ubistvo 1978. godine, nakon više od 42 godine provedene u zatvoru. On sada ima 62 godine i nakon skoro pola veka provedenih iza rešetaka želi da prvi put vidi okean i poseti grob svoje majke.

Pročitajte još:

„Ako me ne dovedu do majčinog groba izaći ću iz auta i trčati do tamo, rekao je Striklend za Vašington post neporedno nakon oslobađajuće presude.

Naime, njega je sudija utorak oslobodio krivice nakon više od 40 godina zatvora, čime je postao čovek koji je najviše godina proveo u zatvoru nevin u istoriji Misurija.

Zbog čega je osuđen?

Strikland je 1979. osuđen za ubistva Šeri Blek (22), Larija Ingrama (21) i Džona Vokera (20) iako ga nijedan fizički dokaz ne povezuje sa mestom zločina. Presuda je bila zasnovana na svedočenju Sintije Daglas, koja je jedini preživeli očevidac. Daglas je kasnije više puta pokušavala da odustane od svog iskaza, jer je rekla da ga je dala pod pritiskom policije. Ali, njen zahtev više od četiri decenije niko nije želeo da čuje.

Ipak, pravda je konačno zadovoljena, a nekoliko dana pre nego što je saznao da će biti oslobođen, Striklend je za The Post govorio o svom životu i svojoj šansi za bolju budućnost.

Tada je rekao da je zahvalan na velikoj podršci, ali da su ga decenije zatvora učinile pesimističnim.

„Mislim, nadam se najboljem, ali predviđam najgore“, rekao je tada.

Ko je on?

I život kojim je živeo pre kobnog događaja, odisao je pesimizmom. Rođen je 1959. godine, kao jedno od petoro dece radnika u prehrambenoj industriji. Živeli su preko puta njegove bake i deke.

„Bili smo prilično povezani. Igrali smo se zajedno i zajedno išli u školu”, rekao je jedan od njegove braće.

Ali nakon što su se njegovi roditelji razveli kada je imao 16 godina Striklend je počeo da gubi kompas. Ocene su mu se naglo pogoršale, a počeo je i da pije i puši marihuanu.

Početkom 1978. Striklend, tada 18-godišnjak, postao je otac devojčice. Želeo je da se pridruži vojsci, kako bi svom novorođenčetu obezbedio stabilan život.

Za vreme ubistva igrao igrice

A onda je jedne noći su ga poznanici zamolili da im pozajmi pištolj. Nije znao da su oni krenuli u smrtonosnu pljačku. Te noći oni su opljačkali jedan dom i ubili Bleka, Vokera i Ingrama koji su se u njemu zadesili.

Vest o ovom zločinu okupirala je sve lokalne medije. Striklend je bio zapanjen vestima o trostrukom ubistvu. On je tu noć proveo kod kuće, razgovarao telefonom i igrao igrice posle večere sa članovima porodice. Njegov alibi su potvrdili brojni rođaci.

A onda je idućeg jutra policija zakucala na njegova vrata i odvela ga u stanicu u kojoj je jedina preživela žrtva prepoznavala lica osumljičenih. Ona je prstom, kako se kanije saznalo po nagovoru policajaca pokazala na njega.

Tada njegov život postaje agonija, i on je postao zatvorenik 36922.

Ostao bez trunke nade

U kasnijim suđenjima, kada god bi Daglas pokušala da promeni iskaz i kaže kako zapravo nije videla njega, nego drugog tinejdžera, koji je kasnije i priznao krivicu, te dobio 20 godina zatvora, prećeno joj je tužbom za lažno svedočenje.

A onda je Daglas preminula u 2015. u 57. godini, i on je osećao da su mu sve lađe potonule.

„Mislim da sam prokleo Boga. Zašto ja“, mislio je Striklend tada.

Međutim, šansa se ipak ukazala, istraga je ponovo pokretuna. Zavedeni su i novi nalazi, desetine otisaka prstiju, uključujući i one na sačmarici korišćenoj u ubistvima. Ništa se nije poklopilo sa njim.

Konačno je postao slobodan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)