Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je večeras zahvalnost za veto koji su sinoć uložile SAD protiv predložene rezolucije Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Hvaleći američku poziciju, koju je označio „ispravnom“, Netanjahu je rekao da bi „druge zemlje takođe trebalo da shvate da je nemoguće podržavati eliminaciju Hamasa u jednu ruku, a u drugu pozivati na zaustavljanje rata koji će sprečiti eliminaciju Hamasa“.

„Izrael će nastaviti opravdani rat čiji je cilj eliminsanje Hamasa i postizanje preostalih ratnih ciljeva kako smo ih postavili“, navedeno je u Netanjahuovom saopštenju, preneli su izraelski mediji Generalni sekretar UN Antonio Gutereš se prvi put pozvao na Član 99 Povelje UN, koji mu omogućava da istakne pretnje koje vidi po međunarodni mir i bezbednost.

On je upozorio na „humanitarnu katastrofu“ u Gazi.

Zamenik ambasadora SAD u UN Robert Vud je međutim u petak rekao da bi zaustavljanje vojne akcije omogućilo Hamasu da nastavi da vlada Gazom i da bi to „samo zasadilo seme za budući rat“.

Rat u Pojasu Gaze je izazvan napadima palestinskog islamskog Hamasa na jug Izraela, u kojima je ubijeno više od 1.200 ljudi, većinom civila i odvedeno 240 talaca.

Vlada Hamasa saopštila je danas da je u Gazi u protekla dva meseca ubijeno najmanje 17.700 ljudi, a da je gotovo 49.000 ranjeno.Kako je ranije rečeno oko 70 odsto ubijenih su žene i deca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar