Foto: T. Schneider / Shutterstock

Mobilni telefoni šest palestinskih aktivista sa Zapadne obale hakovani su pomoću špijunskog softvera Pegasus koji je razvila izraelska kompanija za sajber nadzor NSO Group, saopštili su u ponedeljak Amnesty International (AI) i Udruženje za nadzor interneta Citizen Lab.

Američko ministarstvo trgovine stavilo je NSO Group prošle nedelje na crnu listu zbog optužbi da njenu tehnologiju prate novinari, aktivisti za ljudska prava i vladini zvaničnici.

NSO, kompanija koju reguliše izraelsko Ministarstvo odbrane, izrazila je ogorčenost zbog poteza SAD, tvrdeći da svoje proizvode izvozi i prodaje samo policiji i obaveštajnim agencijama i  da preduzima korake da obuzda zloupotrebu svog programa.

Kompanija, takođe, ponavlja da nije ta koja koristi proizvode i da nije upoznata sa detaljima nadziranih lica.

Palestinsko udruženje za ljudska prava pozvalo je UN da istraže navode o ‘hakovanju’ telefona palestinskih aktivista na Zapadnoj obali pomoću programa Pegasus.

Trojica od šest aktivista, navodno, rade za palestinska udruženja koje je Izrael označio kao terorističke organizacije prošlog meseca, tvrdeći da prenose novac donatora militantima.

BONUS VIDEO: Špijunska afera potresa svet