Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović uputila je danas svoja zapažanja Evropskom sudu za ljudska prava u vezi sa slučajevima tri sirijska migranta vraćena u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske bez formalnog azilantskog postupka.

Kako je preneo Radio slobodna Evropa (RSE), reč je o trojici državljana Sirije koji su podneli tužbu Evropskom sudu za ljudska prava zbog „sumnje za nečovečno postupanje sa migrantima“.

Mijatovićeva navodi da sve dostupne informacije ukazuju na postojanje ustaljene prakse kolektivnog vraćanja migranata iz Hrvatske „koja se sprovodi van bilo kakvog formalnog postupka i bez identifikovanja dotičnih osoba ili procene njihove individualne situacije“.

Na osnovu vlastitih zapažanja i brojnih nezavisnih izveštaja, Mijatovićeva je ukazala i na široko rasprostranjenu praksu zlostavljanja migranata, kao i nedostatak brze, efikasne i nezavisne istrage.

Dodala je da izveštaji o postupcima ubrzanog vraćanja migranata i tražilaca azila iz Hrvatske u BiH i Srbiju datiraju najmanje od 2016. godine, a intenzivirani su u 2018. godini.

Prema njenim rečima, vraćanje migranata se dešava tako da oni ne mogu izneti argumente protiv proterivanja i lišeni su stvarne mogućnosti da hrvatskim vlastima skrenu pažnju na bilo koje pitanje koje može uticati na njihov status i omogućiti im da ostanu u Hrvatskoj.