Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Severnokorejski propagandni sajt objavio je iscrpni članak o planetarno popularnoj seriji "Squid Game", u kome se navodi da serija tačno oslikava "zversko" kapitalistčko društvo juga, koje korupciju i nemoralne trikove koristi svakog dana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sajt kojim upravlja rukovodstvo Severne Koreje iznenadio je svet uputivši pohvale seriji „Squid Game“. Ipak, euforija je brzo prošla, a ispostavilo se da je Kim Džong Un i ovu priliku iskoristio da kritikuje jug.

Kako se navodi u članku, „Squid Game“ odražava realnost kapitalističkog društva, kao i nejednakost u kojoj se ljudi tretiraju kao šahovske figure.

„Squid Game“ je premijerno prikazan na Netfliksu 17. septembra i skočio na sam vrh striming platforme, prikupivši više od 111 miliona pregleda u prvom mesecu. Drama donosi priču o 456 Južnokorejaca, koji se odlučuju za igranje smrtonosnih izazova po uzoru na dečije igre u pokušaju da osvoje nagradu od 38 miliona dolara.

Squid game Foto: YOUNGKYU PARK / AFP / Profimedia

„Squid Game tera ljude da shvate tužnu stvarnost koja vlada u Južnoj Koreji. Ljudskost je izbrisana, a stanovnici su dovedeni u situaciju ekstremne konkurencije, u kojoj moraju da pobede ako žele na prežive“, piše u tekstu na severnokorejskom sajtu „Arirang Meari“, dok je autor članka ostao anoniman. 

I „Parazit“ izazvao oštre reakcije suseda

Kada je južnokorejski film „Parazit“ prošlog februara osvojio prestužnog Oskara, mediji Severne Koreje i tada su uputili pohvale ostvarenju koje je privuklo mnogo pažnje svetske javnosti. Ne čudi činjenica da je i „oskarovac“ iskorišćen za nastavak rivalstva dve zemlje i kritikovanje konkurencije.

„Parazit je razotkrio jaz između bogatih i siromašnih u Južnoj Koreji, što je dobra stvar“, pisali su medji prošle godine.

Kim Džong Un Severna Koreja
Kim Džong Un Foto: EPA-EFE/KCNA

Severnokorejski lider Kim Džong Un nazvao je južnokorejsku pop-kulturu „opakim rakom“ i uveo opštu zabranu korejskih drama i k-pop muzike na severu. Oni koji su uhvaćeni u korišćenju prizvoda pop kulture dobili su strašne kazne, poput fizičkog rada i zatvora.

Iako Severna Koreja nastavlja da ukazuje na nedostatke života na jugu, njeno stanovništvo se bori sa pandemijom koronavirusa i ozbiljnom nestašicom hrane. Kimov režim je poznat po brutalnom ponašanju premaonima koji se usude da pokušaju beg iz zemlje, pa tako policija ima stalnu naredbu da puca i ubije oni koji na ilegalan način pokušavaju da napuste Severnu Koreju i spasu se od Kimovog režima.

BONUS VIDEO Kim Džong Un predstavio novo naoružanje Severne Koreje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar