Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nemački list Zidojče cajtung u komentaru o samitu lidera EU ocenjuje da taj skup predstavlja pobedu za mađarskog premijera Viktora Orbana, dok Špigel smatra da je EU "pustila autokrate da se izvuku".

„Najbolje je to jednostavno reći: Viktor Orban je pobedio“, navodi Zidojče cajting.

Kako konstatuje, Pariz i Berlin su shvatili da neće moći da proguraju ambiciozan paket pomoći bez podrške Poljske i Mađarske, a Orban se nije ustručavao da tokom samita preti vetom, ako se bude insistiralo na temi pravne države.

 

Ocenjuje i da je Orbanova strategija za ovaj samit bila jasna i ističući da je on bio spreman da pruži podršku paketu finansijske pomoći, ako pitanje pravne države bude gurnuto pod tepih.

Orban je, kako dodaje, nakon višednevnog sastanka lidera EU bio jasan u svojim izjavama, prenosi hrvatski Index.

„Uspešno smo se suprotstavili svim pokušajima da novac iz EU fondova bude povezan s temom vladavine prava“, rekao je on.

Mađarski premijer je na konferenciji za medije s poljskom kolegom Mateušom Moravijeckijem, rekao da su Mađarska i Poljska pokazale da je neprihvatljivo da nacije koje su nasledile vladavinu zakona kritikuju i drže predavanja „nacijama borcima za slobodu, koje su prošle teška vremena, i to pod vladavinom komunistickih režima“.

Zidojče cajtung naziva Moravijeckog „još jednim zagovornikom neliberalne demokratije, koji takođe može biti zadovoljan rezultatima samita“.

Poljska i Mađarska su dve države protiv kojih se u institucijama EU vode postupci zbog kršenja principa pravne države.

Mađarski mediji bliski Orbanu pišu da je premijer dogovorio s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da postupak protiv Mađarske po članu 7 Lisabonskog ugovora bude završen do kraja ove godine, i to na zadovoljstvo Mađarske.

Nemački list Špigel ocenjuje da je „EU pustila autokrate da se izvuku“, kao i da EU ne može dugoročno da preživi bez poštivanja vladavine prava.

Ovaj list tvrdi da je „Orbanov režim korumpiran“, ali i da je postao uzor drugim članicama Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Poljska).

„Orban novac EU koristi da bi kupio lojalnost i da bi vodio antievropske kampanje“, tvrdi Špigel.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar