Ilustracija Foto:Shutterstock

SAD su po drugi put tražile izručenje srpskog državljanina H.F. od jedne članice EU. Međutim, pošto je traženi već odslužio kaznu u Sloveniji za isto krivično delo - ni Nemačka ne sme da ga izruči - odlučio je sud.

Nemačka ne sme da izruči Sjedinjenim Državama jednog državljanina Srbije, iako postoji zahtev SAD za njegovo izručenje, odlučio je po hitnom postupku, u petak Evropski sud pravde (ECJ) sa sedištem u Luksemburgu.

ECJ je odluku (C-435/22) obrazložio pravnim načelom prema kojem niko ne može biti osuđen dva puta za isto krivično delo. To važi – i za građane koji nisu državljani EU – naveo je sud.

SAD su od Nemačke tražile izručenje srpskog državljanina, a Viši sud u Minhenu ocenio je da Nemačka na osnovu sporazuma sa SAD ima međunarodnu obavezu da to učini. Međutim, H.F. je već bio pravosnažno osuđen za isto delo u članici EU Sloveniji i odslužio je kaznu. Sporazum koji Nemačka ima sa SAD predviđa zabranu dvostrukog kažnjavanja – samo ako je reč o osuđujućoj presudi koja je doneta u Nemačkoj ili SAD, piše Dojče vele.

Minhenski sud je stoga slučaj prosledio na procenu Evropskom sudu pravde, da odluči da li zabrana dvostrukog kažnjavanja važi i za osobe koje nisu državljani EU i da li je to prepreka za izručenje.

H.F. uhapšen januara ove godine u Nemačkoj

Državljanin Srbije H.F. uhapšen je u Nemačkoj 20. januara 2022. na osnovu Crvene poternice Interpola, a na zahtev SAD koje traže njegovo izručenje zbog krivičnih dela počinjenih u periodu od septembra 2008. do decembra 2013.

Crvena poternica je zasnovana na nalogu za hapšenje koji je izdao Okružni sud SAD za Distrikt Kolumbija 4. decembra 2018. Krivična dela na koja se odnosi zahtev SAD za ekstradiciju su dogovor radi učestvovanja u korumpiranim organizacijama pod uticajem kriminala i dogovor radi izvršenja bankarske prevare IT sredstvima.

U trenutku hapšenja, H.F. je tvrdio da je stanuje u Sloveniji. Sa sobom je imao srpski pasoš izdat 2016. koji važi do 2026. slovenačku boravišnu dozvolu izdatu na dve godine, a koja mu je istekla 2019. i koju su Slovenačke vlasti 2020. odbile da mu produže. H.F. je sa sobom imao i kosovsku ličnu kartu.

Slovenija je već odbila zahtev SAD za izručenje

Prethodno je presudom Okružnog suda v Mariboru pravosnažnom od 19. oktobra 2012. H.F. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri meseca, za krivično delo „napadanje na informacioni sistem“ počinjen u periodu od decembra 2009. do juna 2010. Ta zatvorska kazna je zamenjena sa 480 sati rada za opšte dobro, koje je H.F. u potpunosti odradio do 25. juna 2015.

A nalogom od 23. septembra 2020. Regionalni sud u Kopru, odbio je zahtev vlasti SAD upućen slovenačkim vlastima za izručenje H.F. jer mu je već suđeno za isto krivično delo.

Zabrana dvostrukog kažnjavanja predviđena je u Sporazumu o šengenskoj zoni, u kojoj nema graničnih kontrola, i mora da važi i za građane koji nisu državljani EU – bez obzira na to da li borave u EU legalno ili ilegalno. U suprotnom, šengenska zona ne bi bila prostor slobode, bezbednosti i pravne sigurnosti. Zemlje moraju da imaju poverenja u sudske odluke i uzajamno ih priznaju.

BONUS VIDEO – Protesti u Londonu zbog mogućnosti izručenja Asanža SAD

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar