Foto: Twitter/FBI

Ministarstvo pravde Crne Gore donelo je rešenje o ekstradiciji dvoje američkih državljana, Ričarda Ajvazijana (43) i Marijeti Terabelijan (37), za kojima su Sjedinjene Američke Države (SAD) raspisale poternicu zbog milionske prevare.

Ukoliko ih SAD ne preuzme u roku od 45 dana od kada je doneta odluka o izručenju, oni će biti pušteni na slobodu, pišu Vijesti.

Njihov pravni zastupnik prethodno je saopštio da su njegovi klijenti nezakonito iz Istražnog zatvora odvedeni u Kazneno popravni dom, umesto da budu pušteni na slobodu.

Ajvazijan, njegova supruga Terabelijan i njegova snaja Tamara Dadjan (42) uhapšeni su krajem februara u Crnoj Gori, a bili su među najtraženijim beguncima sa liste Federalnog istražnog biroa (FBI).

Oni i još pet članova porodice osuđeni su u SAD za krađu više od 18 miliona dolara kredita za pomoć u borbi protiv koronavirusa, a za njima se traga od 29. avgusta 2021. godine kada su skinuli nanogice i pobegli.

U novembru prošle godine u odsustvu su osuđeni za udruživanje radi bankarske prevare i pranja novca.

Njihov advokat Tatko Pantović je za Vijesti rekao da su Ajvazijan i Terabelijan od 23. februara do 23. oktobra bili u ekstradicionom pritvoru, te da su nakon toga morali biti pušteni na slobodu.

”Po Zakonu ekstradicioni pritvor može trajati najduže šest meseci, a država koja ih traži može taj rok produžiti za još dva meseca, što je ukupno osam meseci. Tih osam meseci isteklo je 23. oktobra, a oni nisu isporučeni Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog čega su morali biti pušteni na slobodu tog dana dva sata. Umesto da ih puste na slobodu, oni su na nepoznat način upućeni iz Istražnog zatvora u Kazneno popravni dom”, rekao je za Vijesti advokat Pantović.

Crna Gora, policija Ilustracija
Ilustracija: Shutterstock/Natalya Volchenkova

Iz Ministarstva pravde su za Vijesti su objasnili da su Ajvazijan i Terabelijan shodno članu 25 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Crne Gore, po pismenom nalogu Ministarstva pravde, zadržani u UIKS-u, kao lica u tranzitu, za koje je država Crna Gora preko svojih državnih organa odlučila da budu izručena državi koja ih traži.

”Sve do preuzimanja istih od strane države molilje, koji rok iznosi do 30 dana, a na obrazloženi zahtev države molilje, ministar taj rok može produžiti za još 15 dana, te ako u tom roku lica ne budu preuzeta, biće puštena na slobodu. Zakonski osnov za njihovo zadržavanje nakon donošenja odluka o izručenju i isteka ekstradicionog pritvora je prenet iz člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji, koju je Crna Gora ratifikovala, a kojim je vremenski ograničeno trajanje tranzita, odnosno rok u kojem je država molilja dužna preuzeti lice, pod prijetnjom puštanja na slobodu”, odgovorili su iz Ministarstva pravde.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Iz Ministarstva su objasnili i da su SAD molbom tražile izručenje svojih državljana radi izvršenja pravosnažno izrečenih kazni zatvora – i to Ajvazijan 17, a Terabelijan šest godina zatvora.

Njih dvoje su sa falsifikovanim ispravama uhapšeni u Crnoj Gori – Terabelijani 22, a Ajvazijan 23. februara.

”Izbog postojanja međunarodne poternice SAD-a, od strane Višeg suda u Podgorici, određen im je ekstradicioni pritvor, koji je istekao, i to Marijeti Terabelijan 22. 10. 2022. godine, a Ričardu Ajvajzijanu 23. 10. 2022. godine”, kazali su iz ministarstva.

Pročitajte još:

Ističu da je pre isticanja ekstradicionog pritvora Viši sud doneo rešenje o izručenju Terabelijan, u skraćenom postupku „jer je ista dala saglasnost da bude izručena”.

”U odnosu na Ajvazijan Ričarda, u odnosu na istog je Viši sud u Podgorici doneo rešenje, kojim je konstatovao da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, i nakon pravosnažnosti tog rešenja, ministar pravde je doneo rešenje kojim je dozvolio izručenje Ričarda Ajvazijana Sjedinjenim Američkim Državama. O donošenju oba rešenja, pre isticanja ekstradicionog pritvora, obaveštena je država molilja”, odgovorili su Vijestima iz ministarstva.

BONUS VIDEO Hapšenje zbog milionske prevare u vodovodu „Zaječar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar