Zoran Milanovic
Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Povodom praznika svetog Vlaha i Dana Grada u Hrvatskoj u sredu na svečanoj sednici dubrovačkog Gradskog veća u Pozorištu Marina Držića predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je kako u Srbiji prema dubrovačkoj književnosti "vlada konstanta kulturnog prisvajanja šleperskog tipa".

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Milanović je istakao da je dubrovačku književnost i kulturu nemoguće oteti.

„Na sigurnom smo. Budimo ponosni što neko to želi, a da ne može. Poistovećivanje Srba s dubrovačkom književnosti i istorijom je nikakvo. Neka žive u iluziji. Mi ne pokušavamo da prisvojimo Stefana Lazarevića ili Stevana Dečanskog. Budite i hladni, pomalo i oholi“, poručio je Dubrovčanima predsednik Milanović, prenosi Index.hr.

Takođe je rekao kako mnogi Hrvati „identitetom potiču iz BiH, gde se događa ono što nije dobro niti vodi prema dobrom“.

„Hrvatski politički narod treba našu podršku i solidarnost. Godinama smo slušali tuđe prekore, ultimatume, želje i pozdrave, a mi smo strpljivo i krotko radili svoj posao. A sad, potpuno svesni ko smo, imamo pravo civilizovano da postavimo zahteva i da iskažemo stav. Onaj ko na to nije spreman, ne koristi državu kako je treba koristiti“, poručio je Milanović.

Hrvatski predsednik je rekao i kako u krizi treba biti odgovoran i polako gledati prema kraju pa je poželeo uspeh u korišćenju sredstava Evropske unije, a „sve ostalo je tema za stalnu raspravu i oprez“.

„Evropske vrednosti su od Portugala do Estonije i slične, ali i različite. U toj različitosti možemo osigurati pristojan građanski život. Dobro je da su ideološke razlike u Hrvatskoj možda i manje nego što su ikada bile. Zato od vlasti očekujem da svojim i zajedničkim upravlja pošteno, a da se novac ne koristi za vlastite interese, da se bude strog prema sebi i prostoru kojim se upravlja“, rekao je Milanović.

BONUS VIDEO: Milanović brani Dodika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare