Zoran Milanović Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Bošnjačke stranke ohrabruje se da idu đonom na Hrvate, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović optuživši u utorak međunarodnog predstavnika Kristijana Šmita da svojom izjavom o održavanju izbora bez obzira bude li dogovora ili ne, omalovažava Hrvate.

Milanović je kritikovao izjavu Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Kristijana Šmita u kojoj je najavio u petak da će se izbori u BiH održati na jesen bez obzira na ishod pregovora o izmenama izbornog zakona, piše Hina, prenosi N1.

Pitao je kakva je svrha pregovora vođenih u Neumu za vikend, koji su završili bez dogovora, ako je pre njih predstavnik Šmit davao ovakve izjave.

“Bošnjačke stranke se ohrabruje da idu đonom na Hrvate”, rekao je Milanović u izjavi novinarima u Zagrebu.

Nezadovoljni jer im je u tri navrata na dužnost hrvatskog predstavnika u tročlanom Predsedništvu izabran kandidat većinskim glasovima Bošnjaka, Hrvati u BiH, jedan od tri konstitutivnih naroda, žele da se takav scenario onemogući izmenama izbornog zakona.

„Srpski predstavnik u Predsedništvu BiH Milorad Dodik je u pravu kada je rekao da Šmit svojim porukama omalovažava dok se pregovara“, rekao je Milanović.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ponašaju se srećom (naglašavam bez oružja), njihov modus operandi je isti kao i (Slobodana) Miloševića osamdesetih”, rekao je Milanović.

Optužuje da se ovakvim postupcima Hrvatima daje “milostinja” i da se oni tako teraju u partnerstvo s Dodikom.

Milorad Dodik, političar protiv kojeg su na snazi američke sankcije, koji svojim izjavama i postupcima provocira Zapad, opstruira rad državnih institucija i javno zagovara odvajanje srpskog entiteta iz BiH, sve češće staje u odbranu bosanskohercegovačkih Hrvata protiv majorizacije.

“Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji”, naglasio je Milanović, kao ni “bez Srba”, rekao je i naglasio da je BiH “federacija”.

“Predsednici međunarodne zajednice, ni štete ni koristi”, dodao je on, optuživši i hrvatsku vladu u Zagrebu za nečinjenje.

“Oni su saboteri, oni ne žele da preduzmu ono što im je u moći.”

Bošnjaci ovakvim otezanjem, nedogovorom, “kupuju vreme”, bliže se izbori i “normalno, hrvatske predstavnike će da izaberu Bošnjaci”, zaključio je Milanović.

O Ukrajini

Milanović  se u dugoj izjavi novinarima ponovno osvrnuo na krizu između Ukrajine i Rusije, ponovivši da je Rusija sugovornik i s njom se treba dogovoriti.

Rekao je da je Hrvatska ušla u NATO “pre svega zbog iskustva ratova sa Srbijom, napada Srbije na Hrvatsku, pljačke i štete i nereda koji je ovde napravljen”.

Moskva i Vašington treba da se dogovore “da tu Ukrajinu konačno ostave na miru”.

Milanović je upozorio na nekonzistentnost američke politike.

Rekao je da je dojučerašnji američki predsednik Donald Trump, za kojeg je glasalo pola Amerike, dočekivao Novu godinu sa šampanjcem u đakuziju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

A sadašnji predsednik Džo Bajden “potpuno drugu priču vrti”.

To su ogromne amplitude u ponašanju, upozorava Milanović.

Prisetio se da je Trump nakon sastanka s Putinom iskazao veće poverenje u ruskog predsednika nego u američke obaveštajne službe.

A zatim u Belu kuću ulazi Bajden koji uverava ukrajinskog predsednika Zelenskog da mu preti Putin. Zelenskij na to odgovara: “Nemojte da dramatizujete, pravite nam štetu”.

“Imate celu garnituru ljudi koji prekrasno žive od tog nereda”, rekao je Milanović i dodao, “beru platu, dnevnice, briselci, briseldžije”.

Bonus video: Milanović brani Dodika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar