Vladimir Joković Foto:Screenshot/Youtube/ŽIVA ISTINA

Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković ne očekuje lako formiranje vlade, ali poručuje da ni po koju cenu neće odustati od toga, jer drugu priliku, kako je istakao, neće imati.

“Mi smo napravili prvi korak i to veliki na konstitutivnoj sednici kad je izabran predsednik Skupštine i data pismena podrška za predlog novog mandatara. Ako u daljem procesu formiranja vlasti nastanu problemi, tu smo da ih rešavamo i rešićemo ih.

Ova generacija političara je potpuno svesna da ni po koju cenu ne sme da izneveri očekivanja naših građana. Drugu priliku sigurno nećemo imati i svesni toga sa manje ili više problema doći ćemo do nove Vlade”, rekao je Joković Vijestima.

Aleksa Bečić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Pročitajte još:

Većinu sada u Skupštini čine koalicije “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine prošle sedmice za predsednika parlamenta izabran je lider koalicije “Mir je naša nacija”, Aleksa Bečić, a poslanici tri koalicije potpisali su predlog da mandatara nove vlade bude Zdravko Krivokapić, nosilac liste “Za budućnost Crne Gore”.

Joković naglašava da je politička snaga na izborima reper za formiranje nove vlasti jer, kako objašnjava, sve partije i koalicije na izborima se bore za što veću podršku građana kako bi kasnije prilikom formiranja vlasti imali što veću snagu.

“To je uvek i svugde reper jer se postavlja pitanje šta bi to drugo moglo da bude. Neprihvatanjem tog pravila od strane bilo koje partije moglo bi se smatrati ucenom. Može da se manjim konstituentima vlasti od strane većih da malo više udela u vlasti, ali nikako previše jer bi to remetilo iskazanu volju naših građana”, kazao je Joković.

Na pitanje da li smatra da bi učešće političkih lidera u vladi moglo da bude problem, posebno kada se radi o Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću iz DF-a, lider SNP-a je odgovorio da ne vidi problem da bilo koji lider učestvuje u vlasti.

Aleksa Becic
Aleksa Bečić Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Lideri partija po pravilu učestvuju u vlasti, međutim, to ne mora uvek biti tako. Bilo bi nelogično sa nekim liderom partije pregovarati o koalicionoj vlasti, a istovremeno iz te vlasti eliminisati sagovornika bez koga je nemoguće formirati istu. Prema tome, ne vidim problem da bilo koji lider učestvuje u vlasti. Možda je najbolje rešenje ili svi lideri učestvuju ili niko”, kazao je Joković.

SNP će se, dodaje, zalagati da dobije učešće u vladi shodno snazi u parlamentu.

On smatra da bi ukupan obaveštajni sektor u Crnoj Gori trebalo da bude reformisan.

Vladimir Joković Foto:Screenshot/Youtube/ŽIVA ISTINA

Pročitajte još:

“Ne sme se nikad više dopustiti obaveštajnom sektoru da bude samo na usluzi jednoj partiji, jednom čoveku ili jednoj ideologiji. Tamo treba da rade samo visoko moralni službenici, apolitični pravi profesionalci, koji će u svakom trenutku biti posvećeni sigurnosti i bezebdnosti građana i države. Mislim da se taj sektor u Crnoj Gori previše mistifikuje i da mu se daje mnogo veća moć nego sto je stvarno ima. To smo vidjeli i ovaj put kad je čitav obavještajni sektor bio na usluzi DPS-u i opet su izgubili izbore”, kazao je Joković.

Prema njegovim rečima, crkva nema nikakvu želju da bude deo političkog života u Crnoj Gori, a njenu sadašnju aktivnost proizveo je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pa je morala braniti sebe, svoje svetinje i imovinu.

On je istakao da je nemoguće da crkva bude deo političkog života i da će dovesti u pitanje sekularnost države.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram