Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia, BRANISLAV BOZIC/BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

Kandidat za mandatara crnogorske vlade Zdravko Krivokapić je gostujući na podgoričkoj A1 televiziji potvrdio da je u “Face to Face” BiH TV rekao da su predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Milo Ðukanović veći prijatelji nego što su on i njegov kum, ali da ništa od toga ne sme da utiče na odnose dve zemlje i da predsednik Srbije treba da poseti Crnu Goru.

„Ja bih da naše lične odnose ne preslikavamo na ono što je značajnije, a to je da građani Srbije i Crne Gore kao dva bratska naroda, prijateljska i kumovska, imaju dobre odnose. U zadnje vreme stavljen sam na neku optuženičku klupu. Kao hrišćanin želim da se izvinim bilo kome, a ne samo predsedniku Srbije. Nigde ninkad u svojim izjavama nisam povezao ‘Beograd na vodi’ sa bilo kakvim vezama koje postoje sa predsednikom Srbije i predsednikom Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Pročitajte još:

Naime, od momenta kada je potpisan sporazum u kojem je navedeno da se politika nove vlasti u Crnoj Gori prema Kosovu i NATO neće menjati, kao ni himna, ni zastava, krenuli su napadi iz Srbije.

„Istina je da sam izjavio da su Milo Đukanović i Aleksandar Vučić više od prijatelja, da su bliži nego moj kum i ja, a sa tim svojim kumom na koga sam mislio se viđam jednom u četiri godine. Vučić i Milo su se sreli poslednji put na nekom samitu čini mi se u decembru 2019. godine. Ne bih te naše lične odnose da preslikavamo na ono što je mnogo značajnije, a to je da su građani Srbije i Crne Gore dva bratska naroda. Da ne dožive naše lične relacije, koje su u ovom trenutku tako iskazane i doživljene na pogrešan način“ rekao je Krivokapić.

On je pozvao predsednika Srbije da poseti Crnu Goru.

„Ja lično pozivam Vučića da poseti Crnu Goru, on kao premijer i kao predsednik poslednjih osam godina nije nijednom posetio Crnu Goru. Isto tako Milo Đukanović nije bio ni u jednoj zvaničnoj poseti Srbiij, a svi znaju da je bilo nekoliko nezvaničnih poseta među njima. Jedan državnik ne može da ima dva aršina, zvanični i nezvanični, može da ima samo institucionalni, a to je ono za šta se ja zalažem. Molim građane Srbije i Crne Gore da moju izjavu ne dožive kao sukob sa bilo kim. Poručujem da želim najbolje odnose sa Srbijom i pokazaću i sve ću uraditi da imamo najbolje odnose koji se zasniavju na uzajamnom poštovanju. Ne mogu da menjam mišljenje, ja znam zašto sam rekao, to što sam rekao. Nisam imao zlu nameru nego sam samo svedočio da su se Milo Đukanović i Aleksandar Vučić sretali, a to su bili radosni susreti, pa što tu radost nisu preneli na odnose naše dve države?“

Kandidat za mandatara crnogorske vlade poručio je da će na posao i dalje dolaziti peške.

„Dolaziću, ako je moguće, peške do svog radnog mesta, da svedočim da nisam čovek koji se plaši ili predstavlja problem bilo kome, iako znam da bezbednjaci, kad im to kažete odgovore: ‘Profesore, vi ne poštujete norme!’ Pa koja je to norma? Da li je taj posao profesorski ili premijerski je samo ralika neke funkcije koju trenutno obavljate, a ne treba da podrazumeva stvaranje čitave fame blindiranih automobila, blokiranja saobraćaja i slično“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare