Foto: Instagram @NAVALNY/Social Media via REUTERS

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni rekao je u ponedeljak da se plaši da će biti smešten u samicu nakon što je optužen za nekoliko manjih kršenja zatvorskih pravila. On je na Instagramu izjavio da je tokom dve nedelje dobio šest opomena, a da su tehnički dovoljne samo dve da ga zatvorski sud pošalje u kaznenu ćeliju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Uslovi u ovom zatvoru su mučenje“, naveo je u postu.

Neki od prekršaja koje je Navaljni naveo uključuje ustajenje iz kreveta 10 minuta pre zapovedanja, odbijanje da gleda video predavanja i nošenje majice tokom sastanka sa advokatima.

Navaljni je takođe objavio i svoju prvu sliku iz zatvora, na kojoj je prikazan sa obrijanom glavom.

Trpi strašne bolove

Zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni potvrdio je da pati od jakih bolova u leđima i da vlasti zatvora nisu „učinile ništa“ kako bi rešile njegov problem, dodavši da je upozoren da je razboljevanje u zatvoru potencijalno fatalno.

„Jednom mi je Mihail Hodorkovski [prognani bivši naftni tajkun i Putinov kritičar], koji je odležao deset godina u zatvoru, rekao: glavno je da se tamo ne razbolim“, rekao je Navaljni u poruci objavljenoj na Instagramu 26. marta, misleći na vlasnika bivšeg naftnog giganta Jukosa koji je proveo deceniju iza rešetaka nakon što je osuđen u dva kontroverzna slučaja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Niko vas neće lečiti. Ako se ozbiljno razbolite, umrećete“, citirao je Navaljni Hodorkovskog.

Navaljni (44) trenutno je u zatvoru udaljenom oko 100 kilometara od Moskve. Zatvor je poznat kao jedna od najtežih kaznionica u Rusiji.

Stanje oštrog kritičara Kremlja postalo je ozbiljnije 24. marta nakon što su njegovi saradnici rekli da su zabrinuti zbog njegovog pogoršanja zdravstvenog stanja i pozvali vlasti zatvora da razjasne njegovo stanje.

Navaljnijeva supruga Julija je 25. marta uputila molbu Kremlju da oslobodi njenog muža kako bi lekari u koje „on ima poverenja“ mogli da ga leče, nazvavši zatvaranje njenog muža „ličnom osvetom“ predsednika Vladimira Putina.

Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ovo dolazi dan nakon što su Navaljnog advokati napokon mogli videti. Naveli su da on pati od bolova u leđima i da ima problema sa desnom nogom koja je „praktično nefunkcionalna“.

Navaljni je na Instagramu napisao da je „ustajanje iz kreveta teško i vrlo bolno, dodajući: „Pre sedam dana zatvorski lekar me pregledao i propisao dve tablete ibuprofena [dnevno], ali još uvek ne znam dijagnozu“.

„Očigledno je stisnut živac od neprestanog sedenja u policijskim ćelijama“, rekao je u vezi s tesnim kavezima u koje su smešteni optuženi tokom sudskih ročišta.

Foto:EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Najistaknutiji kritičar predsednika Vladimira Putina našalio se da se ne želi „da se rastane“ sa desnom nogom.

Oglasila se komisija

Ruska javna komisija za ljudska prava je saopštila u nedelju da su njeni članovi posetili Navaljnog u zatvoru kao odgovor na izveštaj o zdravstvenim problemima.

Komisija je rekla agenciji TASS da je Navaljni naveo da ga je bolela noga i da je zatražio pomoć kako bi dobio lekove protiv boloa.

„Može da nastavi da samostalno da hoda“, rekla je komisija.

Navaljni je u izjavi prošle nedelje rekao da su zatvorske vlasti odbile njegov zahtev za lečenje kod civilnog lekara.

Takođe je tvrdio da ga je stražar budio svakog sata tokom noći u pokušaju da naruši njegovo zdravlje uskraćivanjem sna.

Šta je poručio Kremlj?

Kremlj je saopštio 26. marta da neće odgovoriti na poziv supruge Alekseja Navaljnog da on bude pušten radi hitnog medicinskog lečenja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su njeni komentari u nadležnosti zatvorske službe, a ne Kremlja.

Peskov je rekao da su ruski građani u stranim zatvorima izloženi mnogo strožim i nehumanijim situacijama od bilo čega sa čime se suočio Navaljni.

Zašto je Navaljni u zatvoru?

Kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina trenutno služi kaznu od dve i po godine u zatvoru IK-2 koji se nalazi na oko 100 kilometara od Moskve.

Uhapšen je pod optužbom za kršenje uslovnog otpusta odmah po povratku u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao posle trovanje nervnim agensima. Navaljni je rekao da su optužbe trik da se ućutka njegovo protivljenje Kremlju.

SAD i EU su sankcionisale ruske zvaničnike zbog trovanja i zahtevali su da se Navaljni hitno pusti iz zatvora.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar