Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je alijansa sposobna da se prilagodi okolnostima nastalim pandemijom virusa korona.

Stoltenberg je posle sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO, prvog koji je održan kao video konferencija, konstatovao da je alijansa stvorena da bi se suočavala sa krizama, zbog čega je u stanju da pomogne.

Globalni izazovi zahtevaju globalna rešenja. Bolest kovid-19 je to jasno pokazala, ocenio je Stoltenberg.

Na sastanku je odlučeno da komandant snaga NATO general Tod Volters bude koordinator vojne podrške u borbi protiv virusa.

Stoltenberg je najavio da će sredinom meseca biti održan sastanak ministara odbrane članica alijanse, kako bi se analizirala pružena podrška i donele odluke o daljim akcijama.

Prema Stoltenbergovim rečima, avioni NATO prevoze i obezbeđuju neophodne medicinske stručnjake i opremu širom sveta.

Stoltenberg je izjavio da je osnovni zadatak alijanse da osigura bezbednost i odbranu za gotovo milijardu ljudi u zemljama članicama i da virus korona nije ugrozio tu funkciju NATO.

Ministri su se složili o predstojećim koracima u borbi protiv terorizma, izgradnji stabilnosti i jačanju saradnje na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi, rekao je Stoltenberg.

On je naveo da će alijansa ojačati svoju misiju u Iraku, čiji je zadatak obuka tamošnjih snaga bezbednosti, kao i da će prisustvo snaga NATO u Avganistanu biti do leta svedeno na oko 12.000 vojnika.

Odlučili smo da produbimio partnerstvo sa Ukrajinom i Gruzijom, uključujući manevre u Crnomorskom regionu, kao i da ojačamo saradnju sa Ujedinjenim nacijama, izjavio je Stoltenberg.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram