NATO
NATO Foto:EPA/VALDA KALNINA

Severnoatlantski savez (NATO) odbacio je zahtev Rusije o povlačenju savezničkih vojnika i zatvaranju baza u Bugarskoj i Rumuniji, javlja Anadolija. “Odbacujemo ideju o uspostavljanju bilo kakvih sfera uticaja u Evropi. Uvek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg bezbednosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku komentirala je zahtev koji je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u petak javno uputilo tom savezu.

“NATO neće ugroziti sposobnost saveznika da štite i brane jedni druge, uključujući prisutnost trupa u istočnom delu saveza“, rekla je Lungesku.

Navodeći da bi udovoljavanjem ruskom zahtevu bile stvorene prvorazredne i drugorazredne članice NATO-a, Lungesku je izjavila da oni to neće prihvatiti.

“Odbacujemo ideju o uspostavljanju bilo kakvih sfera uticaja u Evropi. Uvek ćemo odgovoriti na pogoršanje našeg bezbednosnog okruženja, uključujući jačanje naše kolektivne odbrane. NATO je na oprezu i nastavlja da procenjuje potrebu za jačanjem istočnog dela našeg saveza“, kazala je Lungesku.

Na veb stranici ruskog Ministarstva spoljnih poslova objavljen je komentar na pitanje šta za Bugarsku i Rumuniju znači zahtev Rusije da se NATO vrati u stanje prije 1997. godine.

U tom komentaru navedeno je da Rusija želi da se strane snage, oprema i oružje povuku i preduzmu drugi koraci kako bi se uspostavio red u zemljama koje 1997. godine nisu bile na putu članstva u NATO-u.

BONUS VIDEO: Obuka ukrajinske vojske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar