Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, SAVILOV / AFP / Profimedia,Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia, Albert Koshelev/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

NATO se sprema da dostavi Ukrajini opremu za borbu protiv dronova, rekao je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka ministara odbrane Saveza u Briselu.

Stoltenberg je to rekao nakon što je Ukrajina od saveznika zatražila više sistema protivvazdušne odbrane i municije usled učestale ruske upotrebe tzv. dronova kamikaza.

„Saveznici iz NATO-a poslaće napredne sisteme, uključujući artiljeriju, protivvazdušnu odbranu i oklopna vozila. Zahvaljujem svim saveznicima i pozivam ih da još pojačaju napore u pomaganju Ukrajini. Uz to, Ukrajini šaljemo i gorivo, zimsku odeću te medicinske potrepštine“, rekao je Stoltenberg, prenosi Index.hr.

Što sve šalje NATO?

„U sklopu istog paketa pomoći NATO će Ukrajini uskoro dostaviti opremu za borbu protiv dronova. Radi se o stotinama elektronskih uređaja za ometanje dronova, koji Ukrajincima mogu pomoći u borbi protiv dronova ruske i iranske proizvodnje i zaštiti ukrajinskog naroda i kritične infrastrukture“, rekao je Stoltenberg.

PROČITAJTE JOŠ:

NATO će, rekao je generalni sekretar, „takođe pomoći Ukrajini u tranziciji s vojne opreme iz sovjetske ere na modernu NATO-ovu opremu“, rekao je Stoltenberg.

Na pres konferenciji u Briselu bio je i ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, koji je izvestio o situaciji na frontu.

„Ukrajina dobro napreduje i potiskuje okupatorske ruske snage na istoku i na jugu“, rekao je Reznikov.

BONUS VIDEO: Napad na pešački most u Kijevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar