Zair Bolsonaro
Žair Bolsonaro Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

Predsednik Žair Bolsonaro je tesno izgubio izbore u Brazilu, ali nije priznao poraz. Njegove pristalice su na ulicama i mnogi se pribojavaju haosa. Među njima je i izborni pobednik Lula da Silva.

„U svakoj drugoj zemlji sveta bi me poraženi kandidati pozvao, da prizna svoj poraz“, rekao je izabrani brazilski predsednik Lula da Silva pred masom simpatizera u Sao Paolu. „Voleo bih da sam samo srećan, ali sam napola srećan, napola zabrinut.“

Da Silva nije jedini koji je zabrinut ćutanjem dosadašnjeg predsednika Žaira Bolsonara. Ovaj se od tesnog poraza u drugom krugu izbora nije nigde oglasio, prenosi Dojče vele.

Foto: Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

Kako je jedan njegov saradnik rekao agenciji Rojters, Bolsonaro radi na tekstu govora kojim će se ovog utorka (1. novembar) obratiti naciji. U ponedeljak je odlazeći predsednik viđen kako odlazi iz rezidencije (naslovna fotografija) do predsedništva.

No, najveće je pitanje hoće li desničarski lider Bolsonaro priznati poraz ili će pokušati da izvede nešto poput Donalda Trampa koji je posle poraza poveo pristalice u juriš na Kongres. Bolsonaro je mesecima širio sumnje u brazilski izborni sistem.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Doduše, nakon izbora u nedelju nije došlo do masovnog nasilja od strane Bolsonarovih pristalica koje su sa nevericom pratile tesan poraz. Ipak, širom zemlje su kamiondžije blokirale puteve ili palile gume kako bi podržale svog favorita.

Sada je pitanje da li će Bolsonaro govorom doliti ulje na vatru. Tokom mandata on je olakšao pristup oružju za građane, a kampanja je bila žestoka. Posmatrači se plaše da su kod mnogih u Brazilu nervi sasvim tanki.

PROČITAJTE JOŠ:

Jaka podrška desničaru

Levičarski kandidat Lula da Silva (77), koji je već vodio Brazil u dva mandata, u nedelju je pobedio sa 50,9 odsto glasova, dok je Bolsonaro dobio 49,1.

No, istovremeno je na izborima za brazilski kongres desnica postala najjača snaga, što bi moglo da zadaje glavobolje Da Silvi. On će se suočiti sa ekonomskom krizom u zemlji, uništavanjem Amazonije, ali pre svega besnim pristalicama desnice.

Žair Bolsonaro Foto:O Globo / Zuma Press / Profimedia

Bolsonarova biračka baza je jaka, kaže Ronilso Pašeko, profesor sa Univerziteta u Oklahomi koji prati desničarsku scenu u Brazilu.

„Bolsonaro je dobio više od 50 miliona glasova, to će nas još dugo pratiti. Tu ljudi podržavaju projekat koji je pokrenuo i žele da ga nastave.“

Neke posebno brine što Da Silva zvanično treba da stupi na funkciju tek početkom januara iduće godine. Do tada Bolsonaro ima dva meseca da mirno preda vlast, ili da pokuša da podrije demokratiju.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putin: Zelenski zapretio Rusima

Komentari

Svi komentari (0)