Foto:EPA-EFE/KOČA SULEJMANOVIĆ

Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da Hrvatska nije matična država bosanskohercegovačkih Hrvata, da u BiH ne živi više od 1.000 građana poreklom iz Hrvatske, a da u Hrvatskoj živi, kako je kazao, barem milion građana poreklom iz BiH.

Izetbegović je u intervjuu za sarajevski Faktor rekao da će predstavnici Hrvatske i predstavnici Hrvata u BiH morati da nauče da respektuju „BiH, Bošnjake, Bosance i Hercegovce“.

„Na takvim osnovama ćemo sigurno popraviti odnose. Plenković to razume, Milanović je još u fazi “prvo sapun, zatim parfem“, ali proći će ga. Uostalom sapun kakav danas koristimo je invencija Arapa, a Sarajevo je imalo vodovod stotinama godina pre Zagreba. Isto tako, bosanskohercegovački Hrvati su naš narod, Hrvatska nije njihova matica“, rekao je Izetbegović.

U prilog tome, kazao je, da „u BiH ne živi više od 1.000 građana porekom iz Hrvatske, dok u Hrvatskoj živi barem milion građana poreklom iz BiH“.

BiH je, naveo je, matica tim ljudima, a ne obratno.

Izetbegović je to rekao odgovarajući na konstataciju da je Plenković tokom poslednje posete BiH, odnosno Mostaru i prostoru koji politički kontroliše HDZ, priznao otvoreno da Hrvatska stoji iza pokušaja nametanja promena u Izbornom zakonu i Ustavu Federacije BiH, kao i da je po ko zna koji put poručio da se moraju jačati hrvatsko-bošnjački odnosi i da je Hrvatska spremna da BiH povede u Evropsku uniju.

„Idu li zajedno taj otvoreni paternalizam Hrvatske u odnosu na BiH i poziv na saradnju“, pitanje je koje je Faktor postavio Izetbegoviću.

BONUS VIDEO: Željko Komšić prekinuo intervju sa novinarom Tanjuga posle rasprave o Srebrenici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar