Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je taj grad primio najveći broj izbeglica devedestih godina, što predstavlja glavni razlog zbog kog se u njemu organizuje centralna manifestacija obeležavanja stradanja Srba u akciji "Oluja".

„Prema nekim procenama, više od 100.000 Srba došlo je nakon akcije „Oluja“ iz Hrvatske, Bosne i Hecegovine i zato je doneta odluka da se ovo stradanje ovde obeleži, u centru grada“, rekao je Vučević.

„Kultura sećanja daje smernice kako dalje da idete. Ako ne znate svoju prošlost ne možete da razumete sadašnjost, niti da predvidite budućnost“, rekao je Miloš Vučević.

PROČITAJTE JOŠ:

On je tom prilikom naveo da „nikad neće razumeti Srbe koji su danas u Dalmaciji, Istri, na ostrvima, na odmoru“, dodajući da nikog ne osuđuje:

„Neka letuju gde god hoće, baš me briga. Ali mora da je gadno i prilično neprijatno da sutra budete Srbin u Dalmaciji ili negde na odmoru na Jadranskom moru u Hrvatskoj, jer će oni sutra da slave i pričaju da su pobedili preteravši Srbe. Jedino da gnjurite celi dan, da uzmete veliku bocu kiseonika, da idete pod more i da se pravite da se to ne dešava i da su oko vas baš pristojni ljudi“, rekao je Vučević.

Zanimljivo je, međutim, da je njegova partijska koleginica Ana Brnabić pre nekoliko godina letovala upravo na Istri.

Tad je, kako su javili hrvatski mediji, zaustavljena u kontroli pomorskog saobraćaja zbog, kako se pretpostavlja, malo brže vožnje čamca.

Inače, ovaj tužni povod (obeležavanje godišnjice „Oluje“) pratile su i slike koje neodoljivo podsećaju na one sa stranačkih mitinga Srpske napredne stranke.

Zaposleni u javnim preduzećima su dovoženi autobusima iz svih krajeva Srbije, grad je na neverovatan način pripreman za okupljanje celog državnog vrha, u osušene krošnje drveća gurane su zelene grane kako bi bile prihvatljive za slikanje, a kako kažu sagovornici Nova.rs, mogli su se videti i pripadnici privatnog obezbeđenja. Iz Novog Sada, grada u kojem su prethodne dve nedelje građani protestovali protiv odluka vlasti.

Ta ista vlast je kako veruju, ovim poslala neku poruku.

Tokom akcije “Oluja” pre 27 godina više od 1.700 Srba je ubijeno, a oko 250.000 proterano iz Hrvatske. Tih ljudi, njihovih porodica i njihove muke setimo se svakog avgusta, kada se održavaju manifestacije, s kojih političari šalju zapaljive govore, koji ne doprinose pomirenju, poput Vučevića.

Možda je bilo bolje da se, poput stranačke koleginice, okvasi u Istri.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Dačić kao vino – telo se menja ali karakter ostaje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare