Foto:printscreen/facebook/VassilKrumovBojkov

Istraga protiv bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova i njegovih saradnika bivšeg ministra finansija Vladislava Goranova, bivše šefice vladine obaveštajne službe Sevdaline Arnaudove i bivše poslanice i predsednice parlamentarnog odbora za budžet Mende Stojanove, pokrenuta je zbog iznude koja se dešavala od 2014. do 2019. godine. O tome je danas faksom od strane istražitelja obavešteno Gradsko tužilaštvo Sofije.

Desislava Petrova, portparolka Gradskog tužilaštva u Sofiji rekla je za bugarske medije da je nadzorni tužilac za pretkrivični postupak već imenovan, ali je odbila da otkrije ko je on. Prema njenim rečima biće potrebno vreme da se on upozna sa materijalima pa će tek onda biti otkriveno njegovo ime.

Iako tužilaštvo nije javno objavilo o kojem slučaju iznude je reč, lokalni mediji pišu da je reč o optužbama koje je izneo bugarski biznismen Vasil Božkov.

PROČITAJTE JOŠ:

Zamenik premijera Asen Vasilev jedini je zvaničnik koji je javno pomenuo Božkova od kada su se dogodila hapšenja.

On je prokomentarisao danas da je istraga protiv Bojka Borisova, Vladislava Goranova i Sevdelina Arnatudove u vezi sa time da su navodno oštetili budžet za 556 miliona leva (278 miliona evra), misleći na neisplaćene naknade Komisiji za kockanje od strane kompanija Vasila Božkova. Biznismen je više puta istakao da je podmitio Borisova.

Kako je Božkov povezan sa uhapšenima?

Božkov je Bugarin koji boravi u Dubaiju od 2020. godine kako bi izbegao hapšenje po brojnim optužbama u Bugarskoj, a mediji pišu da je navodno više puta davao mito Borisovu da bi održao svoj posao. On tvrdi da je bivšem premijeru i ministru finansija Vladislavu Goranovu platio više od 60 miliona leva (oko 30 miliona evra), prenosi Dnevnik.bg.

Prema njegovim rečima, Borisov i Goranov su tražili 20 odsto profita od njegovog lutrijskog posla u zamenu za zakone koji su mu odgovarali, zahvaljujući kojima je mogao ga plaća niže poreze za svoju televizijsku lutriju.

Božkov je naveo imena Mende Stojanove i Sevdeline Arnaudove kao umešane u ovaj slučaj. Prema njegovim rečima, Stojanova se zalagala za izmene zakona kao šefica odbora u Narodnoj skupštini, a Arnaudova je bila posrednik u predaji novca. Svo četvoro uhapšenih su ove optužbe poricali.

Kao dokaz, Božkov je objavio bankovne dokumente za podizanje gotovine i poslao ih je tužilaštvu i evropskim institucijama. On je u januaru prošle godine saopštio da se tužilaštvo ne obazire na njegove navode.

„Najveće reketiranje u istoriji Bugarske“

Sam Božkov je sinoć na svom Fejsbuk nalogu napisao da je svedočio pred Evropskim tužilaštvom. Prema rečima, dve godine je glavni tužilac u Bugarskoj Ivan Gešev činio sve što je moguće da se „otarasi svojih kolega, nakon što sam dao neosporne dokaze o najvećem reketu u istoriji Bugarske“.

On se na Fesjbuku oglasio danas i objavio novu poruku koja se tiče Borisova.

Na Fejsbuku je objavio i fotografiju uhapšenog Borisova u autu uz sledeći opis.

„Do sada nije postojala nijedna nacionalna televizija koja me je kontaktirala. Bojka spasavaju. Postoje nepobitni dokazi. Ima svedoka. Postoje i zakoni koje su Borisov, Gešev i kopanija proneverili tokom više od decenije. Vreme je za pravdu. P.S. Siguran sam da u bugarskom tužilaštvu postoje ljudi koji znaju da rade po zakonu“, napisao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram