Bojko Borisov
Bojko Borisov Foto: EPA-EFE/JUNG YEON-JE / POOL

Bivši bugarski premijer Bojsko Borisov i dalje se nalazi u pritvoru koji mu je sinoć određen nakon pretresa njegove kuće i privođenja. Kako navode tamošnji mediji, njegove pristalice pokušale su živim zidom da spreče da Borisova policija odvede iza rešetaka.

Borisov je priveden sinoć, zajedno sa bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim, bivšom šeficom vladine obaveštajne službe Sevdalinom Arnaudovom. Uhapšena je i bivša poslanica i bivša predsednica parlamentarnog odbora za budžet Menda Stojanova. Svi se trenutno nalaze u pritvoru.

Kako navode bugarski mediji, policija je pretrese obavila na više adresa u Bugarskoj. U dom bivšeg premijera policija je došla oko 20 časova, a dva sata kasnije Borisov je izveden iz kuće i odveden u Generalnu upravu nacionalne policije gde se i dalje nalazi.

Živi zid ispred kuće Borisova

Nakon što se u medijima pojavila vest o pretresu, ispred njegove kuće u Banki okupili su se članovi njegove partije GERB, poslanici i pristalice. Pokušali su čak i da naprave živi zid ispred ulaza kako bi sprečili da ga policija odvede. Međutim, bivši premijer je priveden u zgradu Generalnog direktorata nacionalne policije.

U toku noći pristalice GERB-a okupile su se i ispred zgrade vlade. Pretres i privođenje Borisova opisali kao „puč“ i „agoniju vlasti“.

Jutros posle sedam časova pristalice Borisova ponovo su počele da se okupljaju. Među njima su i bivši ministar unutrašnjih poslova Hristo Terzijski, bivši ministar energetike Deljan Dobrev, bivši ministar pravde Danail Kirilov, bivši ministar kulture Veždi Rašidov i mnogi poslanici.

Za danas je najavljen i protest ispred Saveta ministara.

Advokat Borisova: Neka iznuda se pominje

Prema rečima Menka Menkova, advokata Bojka Borisova, iz kuće bivšeg premijera nije ništa zaplenjeno.

„U policiji sam saznao da je Borisovu određen pritvor od 24 sata. Nisu uzete apsolutno nikakve stvari iz njegove kuće i od njega lično“, rekao je Menkov, koji je optužio policiju da mu nije dozvolila da prisustvuje pretresu.

PROČITAJTE JOŠ:

Menkov je dodao da je u svojstvu svedoka saslušan sadašnji premijer Kirl Petkov i dodao da mu nije jasno zbog čega se tereti Borisov.

„Petkov je saslušan u svojstvu svedoka. Nisam upoznat ni sa kakvim materijalima, osim sa protokolom o pretresu kuće i naredbom za zadržavanje od 24 sata. Niko osim Petkova nije saslušan. Nisam razumeo zašto je Borisov optužen. Napisane su neke opšte odredbe prema kojima se radi o iznudi. Ne kaže se ko, kada i šta je tačno iznuđeno“, rekao je advokat bivšeg bugraskog premijera, prenosi bnr.bg.

Kako je dodao, optužnica protiv Borisova nije podignuta, a inspektor nacionalne policije je odredio zadržavanje od 24 sata.

„Na to možemo da se žalimo u roku od  sedam dana pred Upravnim sudom i uradićemo to“, rekao je advokat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare