Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Romina Pourmokhtari, koja ima svega 26 godina i čija porodica dolazi iz Irana, postala je najmlađa ministarka Švedske u resoru za klimu i životnu sredinu.

Romina je rođena u Stokholmu i do sada je bila šef omladinskog krila Liberalne stranke i nije bila poznata po svojim stavovima o klimatskim pitanjima.

Posednjih sedmica podržala je proteste u Iranu koji su buknuli nakon ubistva mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru moralne policije u Teheranu 16. septembra. Amini je privedena jer je „nepropisno“ nosila svoj hidžab.

Pourmokhtari je postala najmlađa osoba koja vodi ministarstvo i to u domovini tinejdžerke globalne klimatske aktivistkinje Grete Tunberg. Prethodni najmlađi ministar u Švedskoj imao je 27 godina.

Ona je deo kabineta novoizabranog premijera Ulfa Kristersona, lidera Umerene stranke, koji je na čelu desničarske koalicije koju podržavaju krajnje desničarski švedski demokrati i bila je otvoreni kritičar Kristersonovog poteza da svoju stranku približi SD-u.

„Ulf Kristerson bez SD – Apsolutno. Ulf Kristersson sa SD – Ne hvala”, napisala je ona na Tviteru još 2020.

Švedska koaliciona vlada objavljena je u petak, a Kristersonov umereni savez će biti savez desnog centra sa demohršćanima i liberalima, ali će vladati uz podršku nacionalističkog i antiimigrantskog SD, koji je osvojio petinu glasova na izborima.

***

BONUS VIDEO: Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar