Ulf Kristerson Foto:EPA-EFE/JONAS EKSTROMER

Švedski parlament potvrdio je danas da je lider partije Umereni Ulf Kristerson novi premijer, a na tu funkciju izabran je uz pomoć glasova anti-imigracione partije Švedske demokrate.

Kirstesen, lider koalicije sačinjene od tri partije (Umereni, Hrišćanske demokrate i Liberalna partija) planiraju da smanje poreze, ograniče iznos beneficija koje može godišnje tražiti jedno domaćinstvo, pooštre imigraciona pravila i daju policiji veća ovlašćenja, a sve u sklopu dogovora sa švedskim demokratama, koji su sada najveća partija desnice nakon septembarskih izbora.

Inače, do 2018. godine nijedna partija nije želela da ima išta sa švedskim demokratama, ali njihova poruka da „decenije preterano dobrodušne imigracione politike“ stoje iza povećanja stope kriminala i okršaja među bandama, što je uticala na birače.

Pročitajte još:

Prethodne vlade su poostrile imigraciona pravila prethodne decenije, ali nova koalicija će se pomeriti još više udesno, konstatuje Rojters.

Tako će zahtev za azilom biti privremen i vlada planira da oteža novim imigrantima da dobiju benefite.

Uradiće se i revizija podsticaja za dobrovoljnu repatrijaciju sa „posebnim fokusom na one koji se nisu integrisali“.

Po pitanju kriminala, policija će moći da ima veća ovlašćenja protiv bandi i zatvorske kazne za članove kriminalnih grupa će biti duže.

BONUS VIDEO Finska i Švedska pred vratima NATO – Rusija preti odgovorom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar