Foto: World History Archive / World history archive / Profimedia

Zvaničnicu švedske desničarske partije Švedski demokrati suspendovala je stranka zbog pogrdnih komentara o jevrejskoj tinejdžerki Ani Frank, autorki poznatog dnevnika pisanog dok se skrivala od nacista.

U objavi preko Instagrama koja je u međuvremenu izbrisana, Rebeka Falenkvist nazvala je Anu Frank „nemoralnom“ pripisala joj i druge epitete prema švedskim medijima.

Ana Frank, koja je pisala dnevnik dok je živela skriveno u Amsterdamu pre nego što je uhvaćena, umrla je sa 15 godina u nacističkom koncentracionom logoru Bergen-Belsen u februaru 1945.

Objava Falenkvist, 26-ogodišnje šefice televizijskih programa za stranku Švedski demokrati izazvala je žustre reakcije jevrejskih grupa i izraelski ambasador Ziv Nevo Kulman je napisao u Tviter poruci „snažno osuđujem ovu gnusnu uvredu, punu nepoštovanja prema sećanju na Anu Frank“, a uz to je priložio, kako je izgledalo, telefonski snimak Instagram objave švedske zvaničnice Falenkvist.

Medijski direktor Švedskih demokrata Oskar Kavali-Bjorkman rekao je za švedsku novinsku agenciju TT kasno sinoć da partija ozbiljno shvata „bezosećajne i neprikladne“ komentare Falenkvist i da će pokrenuti internu istragu o tom pitanju.

Partiju Švedski demokrati osnovali su 1980-ih ljudi koji su bili aktivni u ekstremističkim desničarskim grupama, uključujući i neonaciste. Partija je na izborima 11. septembra postala druga najveća stranka pod vodjstvom Jimija Akesona.

U petak su tri švedske partije desnog centra sklopile dogovor o formiranju koalicione vlade uz podršku Švedskh demokrata koji su se pomerili ka političkom maijnstrimu, ali zadržali tvrd stav o imigraciji.

***

BONUS VIDEO: Izbacivanje putnika iz Crne Gore, iz aviona u Švedskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar