Foto: Tanjug/AP Photo/Nic Coury

Nekadašnja najmlađa milijarderka i osnivačica startapa Theranos, Elizabet Holms, osuđena je na 11 godina zatvora zbog prevare investitora prilikom pokretanja testiranja krvi.

Sudija Edvard Davila izrekao je kaznu od 11 godina i tri meseca zatvora, uz još tri godine nadzora nakon što Holmsova bude puštena na slobodu. Restitucija će biti određena naknadno.

Podsetimo, nakon godina suđenja, Holmsova je u januaru proglašena krivom po četiri tačke za prevaru investitora, suočila se i sa kaznom do 20 godina zatvora, kao i novčanom kaznom od 250.000 dolara plus restitucijom po svakoj tački.

Holmsova (38) je osnovala Theranos 2003. godine sa svojih 19 godina. Nakon decenije pod lupom, počela je se udvara štampi tvrdeći da je Theranos izmislio tehnologiju koja može precizno i pouzdano da testira niz stanja koristeći samo nekoliko kapi krvi uzetih iz uboda prsta.

Svojim šarmom uspela je da prikupi neverovatnih 945 miliona dolara od impresivne liste investitora, uključujući medijskog mogula Ruperta Merdoka, osnivača Oracle-a Larija Elisona, Valmartovu porodicu Volton i milijarderku i bivšu sekretarku za obrazovanje Betsi Devos.

Foto: EPA-EFE/Peter DaSilva

Na svom vrhuncu, vrednost Theranosa procenjena je na 9 milijardi dolara prenosi CNN.

Sve je počelo da se raspada nakon što je istraga Volstrit džurnala 2015. otkrila da je kompanija izvršila samo desetak od stotina testova koje je ponudila koristeći svoj vlasnički uređaj za testiranje krvi, i to sa upitnom tačnošću.

Umesto toga, Theranos se oslanjao na uređaje koje su proizvele treće strane tradicionalnih kompanija za testiranje krvi.

Holms i Theranos su 2018. godine izmirili optužbe za „masovnu prevaru“ sa Komisijom za hartije od vrednosti, ali nisu priznali niti negirali bilo koju od optužbi kao deo posla.

Startap se ubrzo potom raspao.

Traže manju kaznu

Advokati vlade tražili su kaznu od 15 godina zatvora, kao i uslovnu kaznu i restituciju, dok je službenik za uslovnu kaznu Holmsove, tražio devetogodišnju kaznu.

Njen tim odbrane zatražio je od sudije, koji predsedava njenim slučajem, da je osudi na do 18 meseci zatvora, nakon čega sledi uslovna kazna i rad u zajednici.

Takođe, advokat odbrane i bivši savezni tužilac rekao je za CNN Business da činjenica da Holmsova ima malo dete može uticati na njenu kaznu.

„Ne znam kako ne može, samo zato što su sudije ljudi“, rekao je Mark MekDugal.

„Ne znam šta se postiže dugogodišnjom kaznom, Elizabet Holms više nikada neće voditi veliku kompaniju. Nikada neće biti u poziciji da se ovako nešto opet ponovi“, dodao je.

BONUS VIDEO: Elizabet Holms osuđena za prevaru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar