Elizabet Holms, osnivač korporacije Teranos, osuđena je za prevaru investitora nakon višemesečnog suđenja u Kaliforniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Tužilaštvo je optuzilo Holmsovu da je svesno lagala o tehnologiji koja navodno može otkriti oboljenje na osnoovu analize nekoliko kapi krvi, prenosi BBC.

Porota je proglasila Holmsovu krivimom po četiri tačke optužnice, uključujući zaveru s ciljem prevare investitora i po tri tačke povezanih prevara.

Foto: Printscreen AP/Video

Optužena je negirala optužbe tužilaštva za koje je predviđena maksimalna zatvorska kazna od 20 godina.

Ona nije privedena i još uvek nije potvrđen datum izricanja presude, ali sledeće ročište zakazano je za sledeću sedmicu.

Holmsova je optužena po ukupno 11 tačaka optužnice i proglašena je nevinom po četiri tačke koje se odnose na obmanjivanje javnosti.

Razdvojena presuda usledila je nakon što je sudija zahtevao da porota, koja je raspravljala sedam dana, donese delimičnu presudu, jer nije uspela da se usaglasi i postigne konsenzus po tri tačke optužnice.

Foto: Printscreen AP/Video

Korporacija Teranos je u jednom trenutku procenjena na 9 milijardi dolara i ta kompanija je nekada bila popularna u Silicijumskoj dolini, jer je najavljivala revolucionaran napredak u medicinskoj industriji.

Ipak, novinarska istraga dnevnika „Volstrit džurnal“ 2015. godine pokazala je da osnovna tehnologija Teranosa za testiranje krvi ne funkcioniše, posle čega je korporacija počela da gubi kredibilitet.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar