Elizabet Holms; Foto: Yichuan Cao / ddp USA / Profimedia

Tužilaštvo u Kaliforniji je zatražilo 15 godina zatvora za Elizabet Holms, posrnulu zvezdu Silicijumske doline, a odbrana maksimalnu kaznu od godinu i po dana, navodi se u dokumentima poslanim sudu u petak uveče.

Osnivačici Teranosa, razvojne firme koja je obećavala da će izvršiti revoluciju ispitivanja krvi, kazna će se izreći druge nedelje na saveznom sudu u Kaliforniji.

Holms je ranije proglašena krivom za prevaru nakon suđenja koje je javnost pomno pratila.

Elizabet Holms Foto: TANJUG/AP Photo/Nic Coury

Elizabet Holms „zaslepljena ambicijom (…) proneverila je stotine miliona dolara nekoliko desetina ulagača“ i „dovela pacijente u opasnost“, rekla je tužiteljka Stefani Hinds, prekorivši propalu poduzetnicu da je neodgovorna.

Holms nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i po dana zatvora za neuspeh u svom „ambicioznom projektu“, uzvratili su njeni advokati.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspela je da u nekoliko godina zadobije poverenje i novac velikih ulagača, privučenih poduzetnošću mlade žene, retke u muškom sjetu kalifornijskih inženjera.

Kada je firma bila na vrhuncu, njena vrednost je bila procenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holms, većinske deoničarke, na 3,6 milijardi, navodi časopis Forbs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar