Foto: Ethan Swope / Getty images / Profimedia

Elizabet Holms, nekada najmlađa milijarderka na svetu, svedočila je u ponedeljak u Kalifornji u slučaju koji se vodi protiv nje. Holms (37) je optužena po deset tačaka za prevaru i po dve tačke za zaveru, a sve je povezano sa kompanijom Teranos koju je nekad vodila.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, ona je svojevremeno tvrdila da će njena tehnologija pomoću koje se samo iz jedne kapi krvi uzete iz prsta pacijenta može utvrditi niz bolesti, promeniti medicinsku industriju iz korena. Velika imena su se pominjila kao njeni investitori, uspela je za veoma kratko vreme da opčini ceo svet i zvali su je „sledećim Stivom Džobsom“. Međutim, kasnije je otkriveno da su njene tvrdnje u velikoj meri izmišljene i čitava njena imperija se srušila kao kula od karata.

Holms je na suđenju suzdržavajući suze ispričala da je napustila Stenford da bi pokrenula Teranos delom zato što je bila silovana i rekla je da je kasnije ušla u nasilnu vezu sa osobom koja će postati glavni operativni direktor njenog startapa, prenosi CNN.

„Pitala sam se kako ću moći da procesuiram to iskustvo i šta želim da radim sa svojim životom i odlučila sam da ću izgraditi život gradeći ovu kompaniju“, rekla je ona.

„Rekao mi je da ne znam ništa da radim“

Holms je svedočila da kasnije započela vezu sa izvršnim direktorom svoje kompanije Ramešom Sanijem Balvanijem. Prvi put ga je srela u Kini nakon što je završila srednju školu. Ona je tada imala 18, a on 38 godina. Kasnije mu je rekla za svoju traumu sa koledža.

Holms je na sudu rekla da ju je Balvani trenirao i kontrolisao – od tona glasa na sastancima do toga da je previše ženstvena i da se ponaša „kao devojčica“.

„Rekao mi je da ne znam šta radim u poslu, da su moja uverenja pogrešna i da je zapenjen mojom osrednjošću“, rekla je ona i dodala da joj je poručio „da mora da ubije osobu koja je sada da bi postala uspešna“.

 

Ispričala je da bi se Balvani ljutio na nju, a onda „bi došao u spavaću sobu i tereo je na seks kada nije želela i to prilikom bi govorio da želi da ona zna da je i dale voli“.

I na početku suđenja su postojale indicije da bi pravni tim Holmsove mogao na priči o zlostavljanju da zasniva odbranu. Balvanijevi advokati su negirali Elizabetine optužbe.

Svedočenje Elizabet Holms daje porotnicima uvid u njeno stanje uma u vreme prevare. Prema pravnim stručnjacima, jedna od najtežih stvari u slučaju prevare je dokazivanje namere.

Holms i Balvani su optuženi za iste federalne optužbe za prevaru zbog navoda su svesno obmanjivali investitore, lekare i pacijente o mogućnostima Terenosa za testiranje krvi. Oboje su se izjasnili da nisu krivi i preti im kazna od 20 godina zatvora.

Kako piše CNN, Holms je na prethodnom svedočenju priznala neke od navoda optužbe, ali je pokušala da „poseje“ sumnju u navode da je imala nameru da obmane nekog. Takođe je prebacila odgovornost na druge ljude u zavisnosti od toga ko je kakvu ulogu imao u kompaniji.

Holms je u ponedeljak ispričala kako je Balvani oblikovao način na koji ona pristupa poslu i kako je na kraju izgubila veru u njega.

On joj je navodno govorio da mora da posveti vreme poslu i da radi samo stvari koje će joj doprineti da bude kompanija bude uspešna. Svedočila je da nije spavala mnogo i da je jela hranu koja bi je učinila čistom. Njen advokat je na sudu izneo rukom pisane poruke koje joj je pisao Balvani.

„Naučio me je svemu što sam mislila da znam o poslu i mislila sam da je on najbolja osoba u biznisu koju poznajem“, rekla je ona.

Dodala je da je mišljenje promenila 2015. godine nakon nalaza inspekcije koja bi rezultirala oduzimanjem licence. Dodala je da Balvani nadgledao laboratoriju i da je ona verovala da Teranos ima jednu od najboljih laboratorija na svetu.

Balvani i Holms su bili u emotivnoj vezi 13 godina, a radili su zajedno sedam godina. On je napustio Teranos 2016. godine i tada su raskinuli.

Na pitanje njenog advokata da li ju je Balvani prisilio da daje izjave novinarima, investitorima i direktorima odbora, Holms je rekla da nije.

BONUS VIDEO: Ilon Mask – čovek koji živi budućnost

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram