Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Iako je na britanskom tronu provela 70 godina, kraljici Elizabeti II nije sve u životu išlo po planu. Imala je i ona dobre i loše dane, a tokom proslave 40 godina svoje vladavine 1992. godine, izjavila je da je upravo ta godina "za nju bila najgora".

„Godine 1992. se neću sećati sa zadovoljstvom. Po rečima jednog od mojih simpatičnijih dopisnika, ispostavio se da je ovo ‘najgora godina’ (anus horibilis)“, rekla je Elizabeta II.

Kasnije je otkriveno da je „simpatični dopisnik“ njen bivši pomoćnik privatnog sekretara, ser Edvard Ford. Nekoliko nemilih događaja je zadesilo kraljevsku porodicu te godine, sve što se izdešavala je kraljici palo izuzetno teško.

Kraljica Elizabeta Foto:SplashNews.com / Splash / Profimedia

Događaji koji su uzdrmali kraljevsku porodicu

U januaru 1992. objavljene su fotografije koje su dokumentovale aferu između kraljičine snaje Sare, vojvode od Jorka i teksaškog naftnog milionera Stiva Vajata. U martu je javnosti objavljeno da se kraljičin sin princ Endru, vojvoda od Jarka i njegova supruga Sara razvode.

U aprilu je usledila objava o razvodu kraljičine ćerke princeze Ane. Ona se razvela od prvog supruga kapetana Marka Filipsa sa kojim ima dvoje dece.

U junu je objavljena knjiga tadašnje princeze od Velsa Dajane, u kojoj ona otkriva probleme u braku sa princom Čarlsom, kraljičinim najstarijim sinom i prestolonaslednikom. Knjiga pravi poseban osvrt na aferu princa Čarlsa i Kamile Parker Bouls, koja je dugo godina važila za njegovu ljubavnicu. Par se kasnije venčao 2005. godine.

Kraljica Elizabeta Foto: EPA/Tim Ireland

U avgustu su objavljene fotografije vojvotkinje od Jorka kako se sunča u toplesu sa svojim prijateljem Džonom Brajanom. Do medija su dospeli i privatni snimci razgovora princeze Dajane i Džejmsa Gilbija.

PROČITAJTE JOŠ:

U novembru je izbio stravičan požar u zamku Vindzor, jednoj od kraljičinih zvaničnih rezidencija, a potom u decembru je stiglo saopštenje da se princ Čarls i princeza Dajana razvode.

Požar u Vindzoru

Zamak Vindzor, jednu od zvaničnih rezidencija britanske kraljevske porodice, zahvatio je požar 20. novembra 1992. godine. Vatra je buktala 15 sati i značajno je oštetila gornje delove zamka.

Veruje se da je požar izazvao reflektor u jednom apartmana u kojem su u toku bili određeni radovi. Kako se veruje, reflektor je zapalio zavesu. Vatra se brzo proširila i potpuno uništila devet prostorija i teško oštetila više od 100.

Na sreću, zbog radova koji su bili u toku, mnoge od prostorija koje su bile blizu one u kojoj je izbio požar, ranije su ispražnjene, pa je tako veći deo kolekcije koja se čiva u zamku sačuvan.

BONUS VIDEO: Kraljica Elizabeta II krunisanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)