Kraljica Elizabeta Foto: Avalon.red / Avalon / Profimedia

Tokom sedamdesetogodišnje vladavine, britanska kraljica Elizabeta II, koja je danas preminula u 97. godini se sastala sa 13 od 14 poslednjih američkih predsednika. Jedini izuzetak je bio Lindon Džonson.

Aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovu suprugu Džil kraljica je ugostila u zamku Vindzor u junu 2021. Predsednik i prva dama su prisustvovali samitu G-7 u Kornvelu, a nakon toga su otišli na čaj sa britanskom monarhinjom, piše Danas.

Dve godine ranije je u Bakingamskoj palati pozdravila Donalda Trampa i prvu damu Melaniju, čime je započeta njegova zvanična poseta Ujedinjenom Kraljevstvu. Tramp se prvi put sastao s kraljicom 2018. u zamku Vindzor. Tada su zajedno gledali vojnu paradu i popili čaj.

Barak Obama i njegova supruga Mišel su se tokom njegovog mandata više puta sastali sa kraljicom. Obamu je tako kraljica ugostila u Bakingamskoj palati 2011. na državnom banketu, kao i 2009.

PROČITAJTE JOŠ

Godine 2007. Džordž Buš i njegova supruga Lora su uslikani sa kraljicom u Beloj kući, a oni su njeni gosti bili u zamku Vindzor godinu dana kasnije. Buš je Ujedinjeno Kraljevstvo posetio i 2003. kada se takođe sastao s kraljicom i njenim suprugom princom Filipom.

Bil i Hilari Klinton su imali susret sa britanskom monarhinjom 2000. u Bakingamskoj palati, kao i 1995.

Kraljica Elizabeta i Ričard Nikson Foto:Tanjug/AP Photo

U julu 1990. Džordž Buš Stariji i kraljica Elizabeta II razgovarali su na NATO samitu u Londonu, a 1991. je kraljica uslikana s tadašnjim predsednikom na utakmici bejzbola.

Iz 1983. postoji fotografija na kojoj se Ronald Regan grohotom smeje, pošto je, kako su navele agencije, kraljica napravila šalu u vezi s vremenskim prilikama u Kaliforniji na državnoj večeri u San Francisku. Poznata je i ona iz 1982. na kojoj Regan i kraljica jašu konje, a koja će, kako navode agencije, postati simbol specijalnog odnosa SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

Opširnije čitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO: Umrla kraljica Elizabeta II

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar