Foto:JEFF KOWALSKY / AFP / Profimedia

Država Džordžija počeće ručno prebrojavanje glasova sa američkih predsedničkih izbora, rekao je državni sekretar Bred Refensperger. Izbori su održani prije osam dana, a Bajden je u Džordžiji slavio s 14.000 glasova prednosti (2.471.906 - 2.457.794). Prema poslednjim brojkama, Bajden sada ima više od pet miliona glasova više nego Tramp koji još uvek odbija da prizna poraz.

„To će pomoći da se izgradi poverenje i biće u isto vreme revizija, ponovno prebrojavanje i popravljanje eventualnh grešaka. Biće to težak posao“, rekao je Refensperger, prenose američki mediji.

 

Kako je najavio, ručno će biti prebrojani glasovi iz svih 159 okruga Džordžije.

Do sada je 97 okruga poslalo finalne rezultate, rekao je Refensperger. On je naglasio da njegova kancelarija ispituje sve moguće neregularnosti i dodao da će „biti prebrojan svaki zakoniti glas“.

Brojanje glasova juče su tražili Trampovi advokati.. Radi se o 5 miliona glasačkih listića od kojih su gotovo svi prebrojani, ali države imaju rok do petka da potvrde konačne rezultate.

Pobeda u Džordžiji nosi 16 elektorskih glasova.

Ostalo je da se još prebroje glasovi u Arizoni i Severnoj Karolini, gde je prebrojano 98 odsto glasova.

Za sada u Arizoni, koja nosi 11 elektorskih glasova vodi Džo Bajden sa 49,4, naspram Donalda Trampa koji za sada ima 49 odsto glasova.

U Severnoj Karolini vodi Tramp sa 50 odsto glasova, Bajden ima 48,7, a pobeda u toj državi nosi 15 elektorskih glasova.

 

 

CNN: Tramp pobedio na Aljasci, dobio tri elektorska glasa

 

 

Američki predsednik Donald Tramp odneo je pobedu na Aljasci i dobio tri elektorska glasa, piše CNN.

Iako se glasovi iz Aljaske računaju u ukupnu pobedu, Bajden je već pobedio na izborima, piše CNN.

Prema projekciji CNN-a, Bajden je osvojio 279 elektorskih glasova, a Tramp 217.

Džo Bajden je povećao je prednost pred Donaldom Trampom po pitanju glasova koje je dobio na američkim izborima.

Prema poslednjim brojkama, Bajden sada ima više od pet miliona glasova više nego Tramp koji još uvek odbija da prizna poraz.

U sredu ujutro Bajden je imao 77.27 miliona glasova, dok je Tramp na 72.18 miliona glasova, javlja „Cook Political Report“, nestranačka analitička kuća.

Sve velike američke medijske kuće prozvale su Bajdena novim izabranim predsednikom i prema projekcijama daju mu 290 elektorskih glasova. Tramp je ostao na 214.

Velika razlika u broju glasova ne znači nužno i lakši put do Bele kuće. Prema američkom izbornom sistemu gledaju se elektorski glasovi. Primer je Hilari Klinton koja je 2016. godine dobila 2.8 miliona glasova više od Trampa, ali je izgubila izbore.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar