Ričard Hopkins Foto: Printscreen/Twitter/James O' Keefe

Poštanski radnik iz Pensilvanije, jedne od američkih saveznih država ključnih za pobedu Džoa Bajdena nad predsednikom Donaldom Trampom na izborima, prošle nedelje je svedočio za konzervativno udruženje "Project Veritas", da su on i njegove kolege dobili uputstva da manipulišu glasačkim listićima koja su stugla poštom.

Njegov iskaz citirali su visokorangirani republikanci, uključujući senatora Lindzija Grahama, koji ga je iskoristio kao dokaz u svom pismu Ministarstvu pravde, u kojem je zatražio da se pokrene savezna istraga o navodnoj izbornoj prevari.

Pročitajte još:

Budući da je „uzbunjivač“ iz Američke poštanske službe podneo svoje optužbe u obliku potpisanog pismenog iskaza od zakletvom, one imaju težinu na sudu.

Međutim, poštar koji je u međuvremenu otkrio svoj identitet – zove se Ričard Hopkins – sad je navodno povukao svoje optužbe. Kako javlja Vašington Post (WP), pozivajući se na trojicu službenika upoznatih s istragom, Hopkins je istražiteljima koji su ga naknadno ispitali priznao da je fabrikovao svoje optužbe.

Hopkins je, naime, prvo za „Project Veritas“ svedočio da je direktor pošte u gradu Iri, u Pensilvaniji, gde radi, 4. novembra naložio da prikupe ispunjene glasačke listiće, koji još nisu poslati na odredište i izmene na njima datum slanja u 3. novembar (dan izbora).

Razlog je taj što u Pensilvaniji glasački listići poslati poštom mogu biti primljeni do tri dana nakon izbora, ako datum slanja potvrđuje da su poslati do dana izbora, uključujući taj dan (3. novembar). Odnosno, to znači da su dopisni glasovi poslati 3. novembra ispravni i broje se, a oni koji su poslati 4. novembra su nevažeći.

Valja naglasiti da Hopkins nije optužio svoju poštu da je menjala kandidata kojeg su glasači zaokružili na ovim listićima poslatim poštom, ali i da je samo menjanje datuma slanja na njima ilegalno.

Donald Tramp Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Iako su Trumpovi republikanci tražili da se broje samo oni listići koji dođu poštom na dan izbora, Vrhovni sud Pensilvanije je pre izbora dozvolio rok od tri dana nakon izbora – pod uslovom da su poslati do (uključujući) 3. novembra.

Hopkins je u ponedeljak, prema službenicima s kojima je razgovarao WP, rekao istražiteljima iz Kancelarije glavnog inspektora Američke poštanske službe (USPS) da optužbe nisu istinite i potpisao novu izjavu kojom poriče svoje prethodne optužbe.

„Zviždač iz USPS-a iz Irie potpuno je povukao svoje tvrdnje o nadzornicima koji su manipulisali glasačkim listićima poslatim poštom nakon što su ga istražitelji ispitali, prema glavnom inspektoru“, naveo je Kongresni odbor za nadzor, u kojem Bajdenove demokrati imaju većinu, na svom službenom Tviter profilu.

Iz odbora su dodali da Hopkins „nije objasnio zašto je potpisao lažnu izjavu pod zakletvom“.

Poštar-uzbunjivač: Nisam povukao iskaz

Međutim, tek tu priča postaje zamršena. Hopkins, koji nije hteo da da izjavu za WP, u utorak uveče objavio je video na Jutjubu u kojem poriče da je povukao svoje optužbe.

Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

„Ja sam ovde danas da kažem da nisam povukao svoje izjave. To se nije dogodilo“, rekao je: „Voleo bih da WP povuče svoj divni mali članak koji su odlučili tek tako da objave.“

Takođe, „Project Veritas“ je jutros objavio video novog razgovora s Hopkinsom u kojem on tvrdi da su ga istražitelji „vraški izrešetali“ i da „oseća da su ga izigrali“.

Posebno je zanimljivo što video „Project Veritasa“ sadrži i isečak navodnog snimka razgovora Hopkinsa sa svojim nadređenim, Raselom Straserom iz Kancelarije glavnog inspektora USPS-a.

„Ja te ne pokušavam – dobro, zapravo te pokušavam malo prisiliti jer će ti se tako, verovao ili ne, um aktivirati“, kaže Straser prema ovom snimku, što zvuči kao priznanje da vrši pritisak na ovog uzbunjivača.

„Ne plašim te. Ali plašim te“, dodaje Straser u bizarnom snimku:

Ova desničarska aktivistička organizacija inače je kontroverzna zbog svoje istorije objava obmanjujućih, izrezanih i montiranih, tajno snimljenih videa s ciljem inkriminacije medija, kompanija koje vode društvene mreže, levičarskih organizacija i političara…

Americki izbori
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Hopkins je u tom razgovoru za „Project Veritas“ ponovio da i dalje stoji pri svojoj tvrdnji da je čuo direktora pošte u Iriu, Roba Vainzbaha, kako kaže nadzorniku da menjaju datum glasačkih listića tako da se čini da su poslati 3. novembra.

Hopkinsov iskaz iskorišćen je u tužbi Trampovog štaba u Pensilvaniji

U svakom slučaju, Hopkinsov potpisani iskaz citiran je i u novoj saveznoj tužbi koju je Trampov izborni štab podneo u ponedeljak protiv izbornih službenika u Pensilvaniji, a kojom traže da se zaustavi potvrda neslužbenog izbornog rezultata u toj državi, prema kojem je Bajden pobedio, zbog navodnih neregularnosti.

U tužbi se navodi da u pensilvanijskom sistemu glasanja poštom „ne postoji transparentnost i mogućnost provere kakva postoji za glasače koji glasaju na biralištu“.

Trampov štab tvrdi da je u toj državi prekršen Ustav jer je stvoren „protivzakoniti dvostruki izborni sistem“ po kojem je glasanje na biralištu podložno većim proverama od glasanja putem pošte.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare